La postveritat i els serveis de salut mental

La postveritat és un concepte que descriu la situació en la qual, a l'hora de crear l'opinió pública, els fets objectius tenen menys influència que les crides a l'emoció i a les creences personals. Aquest concepte és el que podríem aplicar al que està passant al voltant del debat dels nous serveis de salut mental a l'ambulatori d'Ocata, sobre el qual alguns estan construint un relat basat en falsedats que intenta despertar determinades emocions no racionals que s'allunyen de la realitat objectiva.

El Masnou tenia un equipament sanitari incomplet des del inicis, un ambulatori pensat per donar serveis orientats a la salut mental, al Masnou i als municipis veïns. La nostra societat cada vegada necessita més aquests serveis, cada dia tenim més necessitats en aquest àmbit sociosanitari. Ara, aquest equipament ampliarà els seus serveis en l'àmbit de la psiquiatria infantil i en l'assistència a les addiccions. L'Ajuntament ja en va informar al seu dia i dimecres passat (a l'espai de La Barqueta) els professionals van explicar a bastament en què consistien aquests serveis, que res tenen a veure amb la informació manipulada que va llançar un determinat mitjà de comunicació de tendència política dretana i espanyolista.

L'atenció a aquestes malalties és un dret que també tenen els nostres veïns i veïnes. El Masnou també té l'oportunitat de comptar amb més professionals que ens ajudin a implementar les polítiques de prevenció a les drogodependències entre els nostres joves. Aquest servei, com molt bé van explicar professionals que fa anys i anys que treballen aquestes qüestions, no té cap efecte en el seu entorn més immediat. Les situacions de dependència són moltes i variades (tabac, alcohol, substàncies estimulants, però també el mòbil o el joc) i afecten qualsevol sector de la nostra societat. Els nous serveis res tenen a veure amb una narcosala ni amb un punt de venipunció. Són serveis vinculats a la prevenció i a l'atenció psicològica i farmacèutica dels pacients, i van estretament lligats als serveis de salut mental.

Intentar treure profit per part d'alguna força política determinada d'un fet com aquest s'allunya de tota ètica i voluntat de servei al conjunt de la nostra societat i del nostre municipi. Podem parlar, debatre, aclarir conceptes per allunyar pors infundades, però el nostre municipi també ha de pensar i treballar pels nostres veïns que pateixen aquestes problemàtiques. La solidaritat i la cohesió social són deures irrenunciables de la nostra societat.

Entrades al bloc