Com has d'actuar si veus una tortuga a la platja?
- Truca immediatament al 112
- No la toquis ni la molestis
- No t'hi acostis a menys de 10 metres
- No li facis fotos amb flaix
- No l’enlluernis
- Evita que et vegi: no et posis davant del seu camp de visió
Com has d'actuar si veus cries de tortuga?
- Truca immediatament al 112
- Humiteja-les amb aigua, i mantingues-les en un recipient sense aigua, a l’ombra en un lloc tranquil, fins que arribin els tècnics
- Evita que s’estressi
- Mira al teu voltant per si veus altres cries
- No trepitgis els rastres i intenta impedir que altres persones ho facin
Com has d'actuar si veus un rastre de tortuga a la sorra?
- Truca immediatament al 112
- Intenta que ningú esborri el rastre
Tortugues marines
La tortuga babaua, comuna o careta (Caretta caretta) és la tortuga marina més abundant al Mediterrani, però també hi trobem altres espècies com la tortuga llaüt, la tortuga verda i molt excepcionalment la tortuga Kemp i olivàcia. Tanmateix, la tortuga babaua es una espècie amenaçada, catalogada a nivell mundial com a Vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (IUCN, 2015).
Al Mediterrani normalment fa la posta a les costes orientals (Xipre, Grècia, Turquia...). No obstant això, en els últims anys s’han detectat postes o intents de postes al Mediterrani occidental, especialment a les costes andaluses, valencianes, balears i catalanes.
La temporada de nidificació (posta d'ous i eclosió de les cries) s'estén, habitualment, entre principis d'estiu o finals de primavera i el mes d'octubre.
L'Ajuntament del Masnou col·labora amb el projecte Caretta a la Vista! (Universitat de Vic), un projecte de divulgació que facilita eines a la ciutadania per detectar i reconèixer un eventual rastre o niu de tortuga marina a les nostres platges, i poder actuar adequadament davant un possible albirament de tortuga babaua.