Història

Benvinguts i benvingudes a la nostra vila!

Des del Masnou, donem la benvinguda a tothom qui visita la nostra vila. La nostra població viu oberta a la modernitat, però manté ben arrelades les seves tradicions i el seu tarannà.

El Masnou és un dels municipis principals de la comarca del Maresme. La vila està molt ben comunicada i ofereix un ampli ventall d'arguments per ser visitada al llarg de tot l'any.

Descobriu el Masnou

Els atractius artístics i monumentals en són un exemple clar: el Museu de Nàutica, que conté una important col·lecció nàutica, arqueològica i de ceràmica; l'església de Sant Pere, del segle XVIII, de façana classicista, que domina els carrers esglaonats i tranquils de la població; la casa de la vila, d'estil neoclàssic tardà, i el Casino. Al nucli antic s'hi conserven un bon nombre de cases populars del segle passat.

Entre els edificis singulars del Masnou, n'hi ha també d'estil modernista, com la Casa Benèfica o la Casa de Cultura, i diferents masos antics, com Cal Teixidor (del segle XVII) o Ca l'Antic (del segle XVI).

A tocar de la platja hi ha les instal·lacions del port esportiu. La seva oferta lúdica i gastronòmica és un punt de referència a la comarca. La nostra població gaudeix, a més, d'una àmplia oferta de comerços i de serveis.

Al Masnou hi ha activitat durant tot l'any, però a l'agenda de l'estiu destaquen el Festival Internacional Ple de Riure i la Festa Major de Sant Pere.

Una curiositat: el meridià Verd, que parteix de Dunkerque i passa per París, clou el seu traçat en terres catalanes, concretament a la nostra vila. Aquest és un dels primers meridians terrestres de referència al món occidental, i va ser utilitzat per definir la llargada del metre i la creació del sistema mètric decimal. 

Ens sentim oberts al món i volem convidar-vos a descobrir la nostra realitat amb el convenciment que en sortireu gratament sorpresos.

Una mica d'història

Els primers antecedents de la història de la vila cal buscar-los als assentaments ibèrics i romans que es van instal·lar arreu de la comarca del Maresme. La vil·la romana de Cal Ros de les Cabres és un dels primers vestigis dels habitants del territori del Masnou actual.

Els terrenys del Masnou pertanyien a Sant Feliu d'Alella i a Sant Martí de Teià, que eren pobles que estaven relativament allunyats del mar per protegir-se dels atacs dels pirates. La seva població es dedicava a l'agricultura i a la pesca, i a la platja es van establir les comunitats de pescadors.

A poc a poc, es van construir masos fortificats a prop del mar, i tenim constància de la vila en el privilegi de 1505 de Ferran el Catòlic (en el qual es concedeix la possibilitat de tenir un lloctinent que, en absència del batlle de Teià, pugui exercir les seves funcions).

A partir del 1812, contemporàniament a la proclamació de la Constitució liberal, la vila va escollir alcalde. La població que residia al barri de la platja aprofitava qualsevol oportunitat que fos favorable a l'acceptació de la independència per fer-la efectiva i així fou com, l'any 1820, en una nova època liberal, el veïnat del Masnou va obtenir la independència.

Definitivament, el Ple municipal va reunir-se el dia 28 d'octubre de 1825 per establir el municipi, l'alcalde, els regidors, els diputats i els síndics, d'acord amb una Reial provisió concedida per Ferran VII.

El Masnou conserva fins a l'actualitat els títols d'Il·lustríssim Ajuntament de la Benèfica Vila del Masnou:

  • El títol d'Il·lustríssim fou concedit l'any 1909 per Alfons XIII al poble, perquè s'hi va construir, sense cap ajuda, l'Escola Nacional, l'actual Escola Ocata.
  • El títol de Vila Benèfica fou concedit l'any 1902 per Alfons XIII, perquè s'hi va construir un asil benèfic, que és la Casa Benèfica.

Més informació patrimonial i històrica

"El Masnou, terra de mar"

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 01-03-2024 17:26