Espai d'Art Cinètic Jordi Pericot

L'Espai d'Art Cinètic Jordi Pericot és l'única col·lecció permanent d'art cinètic de l'Estat i és fruit de la donació feta per aquest artista a l'Ajuntament del Masnou. Aquesta sala, inaugurada a finals del 2011, és un espai modern en el qual es pot veure una mostra de tot el conjunt de l'obra de Jordi Pericot dividida en sis àmbits, segons les diferents etapes per les quals ha evolucionat la seva trajectòria:

  1. Les albors del cinetisme. París (1963-1972)
  2. El moviment per la reflexió. Miralls guerxos (1965-1968)
  3. El moviment per la refracció. Plàstic estriat (1966-1971)
  4. El mòdul cinètic T. Tronc de con (1968-1972)
  5. La tensió entre ésser i buit. Formes, colors i buits (1971-1974)
  6. El cinetisme orgànic. Les figures retòriques (1981-1984)

Jordi Pericot (El Masnou, 1931) s'introduí en les tècniques del cinema experimental a França, on inicià la seva trajectòria artística. En tornar-ne, va mantenir una destacada activitat cultural, especialment en la recerca de l'art cinètic. Així, creà el grup MENTE (Mostra Espanyola de Noves Tendències Estètiques), que agrupava personalitats com Oriol Bohigas, Ricard Bofill o Ricard Salvat, entre d'altres. Actualment, la seva obra està representada en museus d'art contemporani de Madrid, Sevilla, Eivissa, Iowa, Ottawa, Hèlsinki, Santiago Xile, etc. L'art cinètic és un corrent artístic basat en l'estètica del moviment. Així, en alguns casos, s'introdueixen motors i altres fonts d'energia en les obres. En d'altres, com és el cas de Jordi Pericot, es creen efectes òptics que simulen aquest moviment i provoquen que l'espectador es bellugui davant de l'obra per poder-lo experimentar. El terme cinètic, relacionat amb les belles arts, va ser emprat per primera vegada l'any 1920 quan Gabo, en el seu manifest realista, rebutja «l'error heretat de l'art egipci, que veia en els ritmes estàtics l'únic mitjà de creació plàstica», que va substituir pels ritmes cinètics o «formes essencials de la nostra percepció del temps real». Però no va ser fins als anys seixanta quan aquest terme es va classificar com una tendència artística.

Activitats i serveis

  1. Visites guiades per a grups al Museu (més informació: 93 557 18 30).
  2. Biblioteca i arxiu documental de tema nàutic.
  3. Navegàrium, un racó per als nens i nenes.
  4. Visita a la Mina Museu.
  5. Servei educatiu: Activitats i tallers pensats i dissenyats per al Masnou i per al Museu de manera específica. Per aquesta raó, el Mediterrani i com el mar ha influït en el naixement del Masnou són conceptes fonamentals que vertebren moltes de les activitats ofertes, tant des d'un punt de vista educatiu com cultural.  Díptic de les activitats didàctiques i guia pels docents.
  6. Taller de maquetisme naval.
  7. Passejades pel Masnou.

 

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 12-04-2019 08:38