Et trobarem a faltar, Cinto

L'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, amb Jacint Ros Hombravella, Creu de Sant Jordi, en l'acte de proclamació d'Hombravella com a fill adoptiu del Masnou.L'1 de maig ens va deixar Jacint Ros Hombravella. En Cinto ens ha deixat als 85 anys víctima de la COVID-19. Més enllà de parlar amb els seus familiars telefònicament, degut a la situació que vivim, no ens n'hem pogut acomiadar. Fou economista i catedràtic de política econòmica, vinculat a la Universitat de València, l'Autònoma i la Universitat de Barcelona. Fou mestre d'economistes i deixeble de Joan Sardà i Fabià Estapé, amb una extensa obra sobre economia espanyola i catalana. Era socialdemòcrata convençut i estava compromès amb la república i la sobirania d'aquest país.

Vaig poder coincidir amb ell l'any 2000 quan ver nomenat, a proposta d'ERC, membre de la Sindicatura de Comptes. Jo, en aquell moment, era diputat al Parlament i coincidíem en la comissió parlamentària de la Sindicatura de Comptes. Després, especialment en esdevenir alcalde del Masnou, vam anar coincidint més sovint. Xerrar amb ell al Camí Ral, pels bars de la vila o bé a casa seva sempre era una oportunitat de rebre els seus savis consells com a economista i observador de la realitat. Perquè en Cinto era un gran observador de la realitat. Tenia sempre la dèria d'observar com es comportava la gent del Masnou: què feien, els seus itineraris... Em feia veritables tractats d'antropologia urbana local. Perquè, si alguna cosa caracteritzava en Jacint Ros, era el seu agut i brillant sentit de l'humor.

En Jacint va rebre moltes distincions al llarg de la seva vida, inclosa la Creu de Sant Jordi. Però tal com ens va dir aquell emotiu dia de setembre de 2018 a la sala de plens de l'Ajuntament, el que li va fer molta il·lusió era la distinció de fill adoptiu de la vila del Masnou. Ell era nascut a Barcelona, però era sovint entre nosaltres, veí del carrer de Pere Grau i amb antecedents ben arrelats a la història del Masnou. Et trobarem a faltar.

Entrades al bloc