El Masnou es declara en emergència climàtica i ambiental

Última revisió 25-09-2019 08:45
20/09/2019

El Ple aprova per unanimitat un acord i una moció per lluitar contra el canvi climàtic i establir un pla amb accions concretes

El Ple municipal de setembre, celebrat ahir, dia 19, va aprovar per unanimitat dues iniciatives complementàries, centrades en el mateix objectiu: lluitar contra el canvi climàtic i mitigar-ne els efectes establint accions concretes en l’àmbit local.

D’una banda, es va aprovar l’adhesió del municipi al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia. Tots els regidors i regidores presents (20) van votar-hi a favor. Es trobava absent el portaveu de la CUP, Fèlix Clemente, únic membre del grup. De l’altra, ja gairebé al final de la sessió, es va aprovar per unanimitat una moció per declarar el Masnou en situació d’emergència climàtica i ambiental. Es va aprovar per unanimitat, per part dels 21 regidors i regidores del consistori.

Compromís local d’abast europeu

Cristina Ramos, tinenta d’Alcaldia i regidora de Medi Ambient, va exposar el  contingut del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, que adapta i fa més ambiciós el primer acord similar, impulsat el 2008 per la Unió Europea i al qual es va adherir el Masnou el 2009. “És una iniciativa de la Unió Europea per implicar el món local, davant l’evidència que el canvi climàtic és ja una realitat”, va introduir la regidora abans d’enumerar els objectius concrets dels compromisos que adquireix ara el municipi.

En primer lloc, reduir les emissions de CO2 al municipi un 40%, com a mínim, d’aquí al 2030. En segon lloc, incrementar la resiliència del municipi davant els impactes del canvi climàtic. Finalment, cooperar i intercanviar experiències i coneixement amb la resta d’actors de dins i fora de la Unió Europea. Aquests objectius s’han de materialitzar a través del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), inclòs en aquest pacte. El Masnou es compromet a redactar aquest pla, que ha de detallar accions concretes, en el termini de dos anys, si bé sol·licitarà un ajut a la Diputació de Barcelona per elaborar-lo.

En aquest punt, els regidors i regidores de l’oposició van prendre la paraula per expressar el seu suport total a la iniciativa, incidint en l’emergència d’aquesta crisi planetària. Tot i mostrar el seu suport, Neus Villarrubia, portaveu de Fem Masnou, va introduir-hi suspicàcia: “És hora que facin els deures de veritat, amb rigor i seriositat (...). Es lluita amb mesures que signifiquin un canvi estructural en el model de poble, com la gratuïtat del bus urbà o una aposta decidida per l’ús d’energies renovables”. Cristina Ramos va respondre: “Aquest acord és una aposta que fem des del govern, amb compromisos concrets i quòrum; hi creiem plenament”.

Emergència planetària

Un dels últims punts del Ple va ser la moció que, en haver-se aprovat per unanimitat, declara el Masnou en emergència climàtica i ambiental. El debat d’aquesta iniciativa va quedar molt lligat al punt del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses. En gran mesura, va reforçar-ne i ampliar-ne els acords.

Ivan Ollé, regidor de JxCAT-Units, va presentar la moció, explicitant la transcendència de la crisi climàtica: “Parlem del futur del nostre entorn, dels infants, de les generacions futures, de la vida al planeta”. Amb la declaració d’emergència, continuava Ollé, “s’estableix la necessitat d’actuar de forma intensa en els propers 10 i 15 anys”. En concret, reduir les emissions un 45% d’aquí al 2030 i assolir el nivell “d’emissions netes nul·les” el 2050. El regidor va posar l’accent també en la importància de “canviar les consciències de la gent” i va animar tothom a participar en les mobilitzacions mundials que s’organitzen entre el 20 i el 27 setembre, dia en què s’ha convocat la Vaga Mundial pel Clima.

Pel que fa al redactat de la moció, l’únic punt de dissensió estava relacionat amb els òrgans que la moció proposa crear al Masnou per dur a terme accions efectives. D’una banda, la Taula d’Emergència Climàtica, definida per Ollé com un grup de treball amb personal expert, tècnic i representants polítics, però també amb entitats i ciutadania en general. De l’altra, un Consell Municipal de Medi Ambient, pensat com l’òrgan de consulta i participació ciutadana.

L’Equip de Govern va presentar una esmena en entendre que aquest consell no és necessari, tal com va expressar la regidora Cristina Ramos: “Proposem que la Taula d’Emergència Climàtica reti comptes davant el Consell de la Vila, com a òrgan de participació general que ja existeix, sense haver de crear-ne un de nou i tenint en compte que estem parlant d’un tema transversal, que afecta la vida en la seva globalitat”.

Aquesta esmena, però, no va prosperar, en ser rebutjada amb 10 vots en contra (Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i CUP), 9 a favor (ERC) i 2 abstencions (Cs). Per tant, com que la moció es va aprovar tot seguit per unanimitat, havent incorporat altres esmenes abans de la sessió plenària, finalment el Ple disposa la creació dels dos òrgans: la Taula d’Emergència Climàtica i el nou Consell Municipal de Medi Ambient.

Tots els grups van expressar el seu posicionament polític. El primer va ser Fèlix Clemente, de la CUP, que es mostrava a favor d’una moció “que aprofundeix en el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses”. També perquè, al seu parer, reforça la participació ciutadana, que, segons Clemente, l’Equip de Govern no fomenta prou, i va expressar el seu temor pel fet que finalment tot quedi en declaracions d’intencions. Va recordar reclamacions que fa temps que planteja el seu grup: “Amb la recollida d’escombraries porta a porta reduiríem tones i tones de CO2, com moltes altres accions que podríem estar fent i no fem”.

Stella Parodi, de Cs, va subratllar que “el canvi climàtic és un problema de tothom; no té ideologies i les solucions vindran de la suma de voluntats de la ciutadania, el sector productiu i el poder polític”.

“És clara l’evidència que el canvi climàtic no té marxa enrere”, va afirmar Maria Llarás, del PSC. Va continuar instant a l’assoliment de més acords amb altres administracions i actors: “Fem un tot per traçar les línies del món que volem deixar als més joves i a les generacions futures.”

“Només amb la participació i la implicació ciutadana podrem aconseguir que les coses canviïn”, va afegir Neus Villarrubia, de Fem Masnou, que va aportar, juntament amb la CUP, l’apunt crític envers el govern: “La participació és una assignatura que el govern d’ERC té encara molt suspesa.” Va reiterar la crida a la ciutadania masnovina perquè participi en les mobilitzacions convocades arreu del món.

Intervencions ciutadanes

Mitja hora abans de l’inici del Ple es va celebrar l’Audiència Pública, en què la ciutadania pot adreçar-se als regidors i regidores per expressar queixes, opinions i propostes. Van intervenir-hi tres persones. Un dels temes que es van tractar va ser el gran nombre de rates que hi ha hagut a la platja i el passeig Marítim durant els últims mesos i les actuacions que l’Ajuntament ha dut i està duent a terme per solucionar el problema. També es va sol·licitar que l’Ajuntament del Masnou intenti fer un conveni amb el de Teià perquè els masnovins i masnovines puguin abonar-se a la piscina municipal del poble veí. A banda, es va demanar un estudi fet per la Diputació de Barcelona sobre els recursos per a persones discapacitades. Finalment, una senyora va demanar més disponibilitat d’hores per a la pràctica de gimnàstica rítmica al Complex Esportiu.

En tots els casos, els regidors de les àrees de govern implicades van donar explicacions de cada tema, predisposats a satisfer les peticions, si bé en el cas del Complex Esportiu es va precisar que s’ha buscat l’equilibri per satisfer les demandes de totes les entitats esportives, i es van mostrar oberts a estudiar noves possibilitats d’organització.

Un cop acabada la sessió plenària, també va intervenir-hi públic. En concret, dues representants de l’associació Lleureka Projectes Educatius, en relació amb un escrit força crític amb el regidor d’Infància i Joventut, Sergio González, que l’entitat havia publicat el dia abans i arran d’una reunió mantinguda entre González i representants de Lleureka. Del debat mantingut en públic, es podria desprendre que va haver-hi malentesos en la reunió esmentada. Ambdues parts es van comprometre a reunir-se per tornar a tractar els temes i solucionar els eventuals desacords.

Altres punts del Ple

Els punts de l’ordre del dia del Ple ordinari de setembre es van aprovar o rebutjar amb les votacions que es detallen tot seguit. Hi ha punts en els quals només hi ha 20 vots, en lloc de 21, perquè el regidor Fèlix Clemente (CUP) es trobava absent.

  • Aprovació de l’esborrany de l’acta del Ple ordinari del 25 de juliol del 2019.
    S’aprova per unanimitat dels 20 regidors i regidores presents.
     
  • Informacions i comunicacions de l’Alcaldia.
     
  • Donar compte dels decrets d’Alcaldia.
     
  • Donar compte de l’informe d’Intervenció sobre els compliments d’objectius de la LO 2/2012 respecte al seguiment del segon trimestre del pressupost 2019.
     
  • Donar compte del decret de fixació de les línies fonamentals del pressupost 2020.
     
  • Rectificació de l’inventari municipal a 31 de desembre del 2018.
    S’aprova per unanimitat dels 20 regidors i regidores presents.
     
  • Nomenaments de representants de l’Ajuntament del Masnou al Consell Esportiu del Maresme, el Consorci AMB d’habitatges protegits i del Consorci Localret.
    S’aprova amb 17 vots a favor (ERC, PSC, JxCAT-Units i Cs) i 3 abstencions (Fem Masnou).
     
  • Aprovació inicial de l’expedient 23/2019 de modificació de crèdit per dotar de fons el conveni de promoció turística comarcal “l’Herència del Maresme”.
    S’aprova amb 11 vots a favor (ERC i Cs), 6 en contra (PSC i JxCAT-Units) i 3 abstencions (Fem Masnou).
     
  • Aprovació del conveni amb el Consell Comarcal del Maresme per dur a terme el projecte de promoció turística “l’Herència del Maresme”.
    S’aprova amb 11 vots a favor (ERC i Cs), 6 en contra (PSC i JxCAT-Units) i 3 abstencions (Fem Masnou).
     
  • Aprovació inicial de les bases del concurs de guarniment d’aparadors.
    S’aprova per unanimitat dels 20 regidors i regidores presents.
     
  • Actualització de preus del contracte de manteniment i neteja de parcs i jardins.
    S’aprova amb 9 vots a favor (ERC), 3 en contra (Fem Masnou) i 8 abstencions (PSC, JxCAT-Units i Cs).
     
  • Adhesió al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia.
    S’aprova per unanimitat dels 20 regidors i regidores presents.
     
  • Contesta de l’Equip de Govern als suggeriments i propostes de la sessió anterior.
     
  • Precs i preguntes adreçades a l’Equip de Govern.
     
  • Moció per declarar el Masnou en situació d’emergència climàtica i ambiental.
    S’aprova per unanimitat dels 21 regidors i regidores del Ple Muncipal.
    Prèviament, es va rebutjar una esmena presentada per l’Equip de Govern (ERC). Va obtenir 9 vots a favor (ERC), 10 en contra (Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i CUP) i 2 abstencions (Cs).
     
  • Moció per iniciar el procediment per anomenar plaça de la Igualtat la placeta situada davant l’edifici d’Atenció Ciutadana (c. de Roger de Flor, 23).
    S’aprova amb 20 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i Cs) i 1 abstenció (CUP).
     
  • Declaració institucional contra el tall de subministrament elèctric a les famílies endeutades amb Endesa i altres companyies.
    S’aprova amb 19 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i CUP) i 2 abstencions (Cs).

Ple ordinari del 19 de setembre del 2019.
Ple ordinari del 19 de setembre del 2019.
Autor: Domènec Cano Senties.

Vídeos

Ple ordinari del dia 19 de setembre de 2019

Audiencia prèvia del dia 19 de setembre de 2019