Acord entre Endesa i les administracions per eixugar el deute energètic de famílies vulnerables

Última revisió 31-03-2021 11:47
31/03/2021

El 29 de març, la Generalitat de Catalunya i les administracions locals van signar amb la companyia Endesa els acords per condonar el deute que acumulen milers de famílies vulnerables i per regular com fer front a la pobresa energètica. En concret, Endesa es farà càrrec de la totalitat del deute generat entre els anys 2015 i 2018. En relació amb el deute dels anys 2019-2020, la companyia subministradora n'assumirà el 50% i les administracions públiques participants en la negociació, l'altre 50%.

No obstant això, quant a la província de Barcelona, el 50% no cobert per la companyia serà assumit de la següent manera: la meitat, a càrrec de la Generalitat de Catalunya i l'altra meitat, a càrrec de la Diputació de Barcelona, amb l'excepció de la ciutat de Barcelona (on serà l'Ajuntament qui l'assumirà) i dels municipis integrats a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (que serà qui n'assumirà aquesta part).

Llarg període de negociacions

L'agost de 2019, molts ens locals com l’Ajuntament del Masnou van rebre una carta de la subministradora elèctrica Endesa en què se’ls demanava que fessin front al 50% de la despesa acumulada des del 2015 pels ciutadans i ciutadanes vulnerables del municipi per tal que no rebessin un tall de subministrament.

Davant d’aquesta situació, el setembre de 2019, els alcaldes i alcaldesses de la província van ser convocats per la Diputació de Barcelona per treballar en una resposta coordinada. En van sortir diversos compromisos, com els de donar una resposta institucional unitària a Endesa amb una carta conjunta; crear una taula tècnica i jurídica per elaborar una proposta de conveni que concretés la forma de gestionar aquest deute, i negociar amb Endesa, d’acord amb la Llei 24/2015, amb la finalitat de garantir que no es produirien talls a les famílies vulnerables.

Al Masnou, el Ple del 19 de setembre de 2019 va aprovar una declaració institucional contra aquest tall de subministrament elèctric a les famílies endeutades amb Endesa i altres companyies.