Comença a caminar la taula d'experts per al desenvolupament de l'Agenda 2030

Última revisió 16-06-2021 10:32
14/06/2021

La taula d’experts per al desenvolupament de l’Agenda 2030 va celebrar la seva primera trobada, en format presencial, el dimarts 8 de juny, un cop constituïda formalment per decret d’Alcaldia el passat mes de març. Formada per l’alcalde, Jaume Oliveras, la regidora de Transició Ecològica i Desenvolupament Sostenible, Cristina Ramos, tècnics municipals, i fins a una quinzena de persones expertes en canvi climàtic, el grup de treball té com a missió l'elaboració de continguts i la confecció del Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC), promovent la participació de la ciutadania i donant suport i assessorament a l'Ajuntament del Masnou en les polítiques de sostenibilitat ambiental i contra el canvi climàtic, la transició energètica i el desenvolupament sostenible.

Després de diverses trobades prèvies, en aquesta primera sessió oficial, l’alcalde, signatari del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia (PACE), al qual es va adherir l’Ajuntament del Masnou al Ple municipal del setembre del 2019, va recordar que el medi ambient era un dels pilars bàsics d’aquest mandat, que el Pla d’actuació municipal 2019-2023 i la formulació dels seus objectius estratègics s'ha inspirat en l'Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), i va destacar alguns dels aspectes en què estava treballant el Govern municipal: mobilitat sostenible que prioritzi els desplaçaments a peu, sensibilització en l’àmbit dels residus, eficiència energètica, o el mapa de cobertes fotovoltaiques i comunitats energètiques locals. Justament, en el decurs de la trobada es van presentar els resultats d’un estudi dels edificis municipals amb més consum energètic i amb més potencialitat d’instal·lació d’energia fotovoltaica al Masnou. Aquest estudi identifica fins a divuit zones potencials d’esdevenir comunitats energètiques, és a dir, que es podrien nodrir d’energia de producció municipal.

També s’hi va presentar la diagnosi del Pla de transició energètica del Masnou, que és part del Pla d’acció per a l’energia sostenible i el canvi climàtic (PAESC), un dels compromisos adquirits al PACE, i que té com a objectiu que el 2030 s’arribi a una reducció del 55% de les emissions respecte al 2005, amb la intenció d’aconseguir la descarbonització total el 2050. La diagnosi ha de donar peu a treballar les línies d’actuació del PAESC, que es van debatre a continuació i és un dels punts en què l’Ajuntament pretén comptar amb l’assessorament de les persones expertes. Aquestes van fer especial incís en mesures concretes com la mobilitat elèctrica, les cobertes fotovoltaiques i les comunitats energètiques, les xarxes de biomassa o la sensibilització en estalvi energètic. També van recomanar que en la confecció del PAESC es tingués en compte la participació de la ciutadania.

Tots aquests objectius s’hauran de materialitzar a través del PAESC, davant de l’evidència del canvi climàtic. De fet, el Masnou s’ha declarat en emergència climàtica i ambiental, i el Ple municipal s'ha pronunciat en diferents ocasions en relació a temes mediambientals, així com també s’ha adherit a l’acord nacional per a l’agenda 2030 a Catalunya. Més recentment, la pandèmia i el confinament han posat encara més en relleu la necessitat d'un model de vida i de municipi sostenible.