Consell Municipal d'Infants

Representants de l'alumnat de 6è de primària a la Sessió plenària del Consell d'Infants 2021-2022.
El Consell Municipal d'Infants és un projecte educatiu que es va iniciar l'any 2006 i en el qual participen infants de sisè curs de les diferents escoles del municipi. Durant els quinze anys de funcionament, els participants han après sobre el seu municipi i el funcionament democràtic, a més d'aportar idees i fer propostes per millorar el Masnou.

Inspirat en el model de participació liderat pel pedagog italià Francesco Tonucci quan va impulsar el projecte "La ciutat dels infants" l'any 1991 a la ciutat italiana de Fano, la idea de fons del projecte és que un municipi que es pensa i es construeix des de la mida i les necessitats dels infants resulta ser un municipi més adequat per a tothom. Una bona perspectiva per fer un món millor per a tots és construir-lo des del respecte i l'adequació als més petits, i per fer-ho cal conèixer la seva opinió.

Per tal que els infants esdevinguin ciutadans i ciutadanes, se'ls ha de reconèixer com a tals i comptar de forma activa amb les seves opinions envers la vida pública com a forma de millora de la qualitat de vida de la ciutadania, d'una banda, i de la democràcia com a sistema polític, de l'altra. Tot i el sentit polític de la participació dels infants mitjançant el Consell, no es pot deixar de banda el seu valor educatiu. A participar se n'aprèn participant. Per tant, el Consell d'Infants és una escola de participació i de ciutadania.

El projecte es desenvolupa durant el segon i el tercer trimestre de curs i segueix diferents fases: s'inicia a la sala de plens, on són rebuts per l'alcalde. Ell mateix els explica el funcionament del sistema democràtic i de l'Ajuntament del Masnou. Després, personal tècnic de l'Ajuntament es desplaça als centres educatius per fer l'elecció dels infants representants i per treballar les propostes sobre el tema en qüestió i, finalment, se celebra la sessió plenària del Consell Municipal d'Infants, on els nens i nenes representants exposen les propostes treballades a classe, les debaten amb la resta de participants i acaben votant les propostes guanyadores.

Quins són els objectius?

Els objectius del projecte del Consell Municipal d’Infants són:

  • Fer possible el debat i la participació dels infants en la vida de la seva ciutat.
  • Educar en el joc democràtic, en els valors en què es fonamenta i en les actituds i pràctiques amb què es construeix dia a dia, tot augmentant les competències dels infants a l'hora de pensar i argumentar, desenvolupar l'esperit crític i exercir el rol de representant.
  • Establir canals de comunicació entre l'Ajuntament i els infants, donar-los a conèixer el funcionament de l’Ajuntament i fer-los prendre consciència que l'Administració pública treballa pel bé comú.

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16-08-2023 16:27