El Consell d'infants vol promoure la igualtat efectiva en l'esport

Última revisió 13-05-2024 15:52
08/05/2024

Ha estat la proposta més votada pels representants dels grups de 6è de primària de totes les escoles del Masnou

Avançar cap a la igualtat efectiva entre dones i homes en l'esport i l'activitat física és la prioritat del Consell Municipal d’Infants d’enguany, que ha proposat diverses accions relacionades amb la lluita contra els estereotips en la pràctica de l’esport, el foment de l’esport femení entre les entitats esportives, i la realització d’un mural a una paret per visibilitzar els esports mixtes.

El ple del Consell Municipal d’Infants del curs 2023-2024 està integrat per dos representants de cadascun dels grups de 6è primària de totes les escoles del Masnou. S’ha celebrat aquest 8 de maig a l’Espai Escènic Iago Pericot i, com a públic, hi han assistit els seus companys i companyes que, juntament amb els professors i professores, gairebé han omplert l’aforament.

Aquest any, les propostes dels nens i nenes a l’ens local havien d’estar relacionades amb la igualtat entre homes i dones, un tema decidit entre els 239 alumnes de 6è la tardor passada i que va vèncer a la resta de temes proposats en aconseguir el 38,7% dels vots. En concret, la proposta més votada a la sessió plenària i, per tant, la guanyadora, ha estat l’enfocada a l’àmbit de l'esport. També han sortit d’altres temes relacionats amb la igualtat efectiva en l’espai públic, la corresponsabilitat en les cures i el treball domèstic, la igualtat efectiva en l’àmbit laboral, i el donar a conèixer dones referents del Masnou.

En el decurs de l’acte, cada escola ha fet la presentació d’una proposta de campanya de sensibilització amb els respectius  objectius, el lema i les accions que hi farien. El debat que s’ha produït després de les presentacions ha estat molt ric, doncs els i les representants s’han anat interpel·lant, defensant les seves posicions i completant les seves explicacions.

El Consell d’Infants comença cada any a principis del curs, a la tardor, amb els debats que s’organitzen a les aules de 6è de primària per escollir el tema que ha d’inspirar les propostes que s’acaben duent a la sessió plenària, abans d’acabar el curs. Després d’aquest pas, i ja a partir del febrer, tots els grups visiten l’Ajuntament per torns, per conèixer la institució i saber com es prenen decisions en un sistema democràtic. En definitiva, el Consell d’Infants és un òrgan de participació ciutadana, però també un projecte educatiu que s’estén al llarg del darrer curs de primària i culmina amb la sessió plenària en què es decideixen les propostes que s’encarreguen a l’Ajuntament.

Com cada any, l’acte que posa fi al Consell d’Infants serveix també perquè els representants de l’Ajuntament retin comptes i expliquin en quin punt es troben les propostes sorgides del Consell d’Infants del curs anterior. El tema treballat a l’edició anterior va ser “esports i vida saludable al Masnou” i l’encàrrec del Ple de nens i nenes va ser pensar com podien fer que el parc de Vallmora fos un espai encara més saludable. De la feina de tots en van sortir escollides dues propostes: instal·lar-hi un pump truck i un parc de cal·listènia, que resten pendents d’execució. Tal com ha explicat l’alcalde, Jaume Oliveras, a la sessió, són projectes molt ambiciosos que requereixen un cert temps per fer-los realitat. N’ha avançat la ubicació: es preveuen instal·lar a la part més alta del parc, a tocar del Torrent de Vallmora. A més del batlle, també hi han assistit els edils Maria Llarás, Sergio González, Yulay Martínez i Monika González.