Les obres de rehabilitació i restauració que s’estan duent a terme a la Casa de Cultura han tret a la llum, com acostuma a passar a les intervencions similars a aquesta, alguns elements arquitectònics i de disseny que constaten el valor patrimonial de l’immoble. A la planta baixa, s’ha trobat un pou a l’espai que originàriament s’havia dedicat a la cuina, i que torna a demostrar la riquesa de la xarxa de canals d’aigua subterrànies de la vila. Altres troballes d’especial valor s’han produït a la sala de música i a la sala on es troba el cos de l’escala, on s’ha descobert un paviment de rajoles modernistes en bon estat de conservació. Les rajoles, que han aparegut després de retirar el terra que s’hi havia posat als anys setanta, s’han extret una a una per garantir la conservació del terra hidràulic i per netejar-les, numerar-les i comprovar la seva qualitat.
També resulten de molt interès les pintures modernistes murals que han aparegut a una de les sales petites que donen al carrer de Cuba a la planta primera. Aquestes pintures, l’existència de les quals se sospitava tot i que no n’hi havia documentació, mantenen una factura similar a les pintures murals que es troben a la sala noble de la primera planta, però amb un disseny diferent. Com que no estava prevista la seva restauració, s’ha ajornat la seva restauració per a una fase posterior, tot i que es deixaran a la vista.
Per comprovar totes aquestes troballes i l’evolució de la intervenció, l’alcalde, Pere Parés, i els regidors de Cultura i Urbanisme, Jaume Oliveras i Eduard Garcia, respectivament, van fer una visita d’obres a la Casa de Cultura el passat 8 de juliol.
La rehabilitació de la Casa de Cultura forma part del projecte “Terra de Mar”, que recupera diversos edificis i punts emblemàtics del patrimoni de la vila perquè esdevinguin espais centrals de l’activitat social i punts d’un itinerari cultural d’interès tant per als visitants com per a la població del Masnou. La Casa de Cultura, la Mina d’Aigua i el Parc del Llac són els tres espais que es recuperen dintre d’aquest projecte, que va obtenir una subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) “Una manera de fer Europa”.
El patrimoni a les noves tecnologies
Una part important del projecte Terra de Mar és, a més de la conservació i rehabilitació, la difusió i la promoció del patrimoni. Per a aquest objectiu, les noves tecnologies són un aliat de gran utilitat, raó per la qual al setembre s’estrena una pàgina web per aprofundir en el coneixement dels espais de l’itinerari. Més endavant es publicarà una aplicació per al telèfon mòbil per facilitar-hi la visita. També s’està treballant en la reconstrucció en tres dimensions (3D) del Masnou de mitjans del segle XIX.