Més d’un centenar de persones s’apleguen al parc de Vallmora per agrair-los la seva implicació en la lluita contra la COVID-19
Més d’un centenar de persones van participar dissabte al vespre en l’acte de reconeixement al personal sanitari i sociosanitari que va organitzar l’Ajuntament del Masnou al parc de Vallmora. Una part de les persones del públic eren masnovins i masnovines que treballen en els sectors sanitari i sociosanitari i les seves famílies.
L’emotivitat va presidir en tot moment aquest homenatge que va durar prop d’una hora i que no va arribar a veure’s afectat per les quatre gotes de pluja carregades de pols sahariana que van caure. El protagonisme, com no podia ser d’una altra manera, va ser per als i les professionals sanitàries i sociosanitàries. Un grup de representants de les residències i dels CAP del municipi van rebre un obsequi de mans de l’alcalde, Jaume Oliveras, i de la regidora d’Acció Social i de Salut Comunitària, Yulay Martínez, en agraïment per la seva implicació, dedicació, esforç i compromís en la lluita contra la COVID-19.
A més, van lliurar un altre guardó als membres de la Taula de Salut Comunitària (TASAC) per l’inestimable suport que han prestat durant la pandèmia al consistori i a les institucions sanitàries i sociosanitàries del Masnou, especialment a les que treballen amb la gent gran. De fet, la TASAC, una iniciativa que aplega professionals d’aquests àmbits per dur a terme accions que millorin la salut i el benestar dels masnovins i les masnovines, es va constituir poc abans de l’esclat de la pandèmia, el febrer del 2020.
L’acte va comptar amb actuacions musicals de gran nivell, de la mà de la pianista Esther Lecha i dels músics de la Jove Orquestra de Cambra del Masnou (JOCEM). També amb els versos que Noa Parra va regalar al públic. Va compartir-hi el poema Jo vull somniar, amb el que ha estat guardonada en la darrera edició dels premis Goleta i Bergantí, a la categoria de poesia d’autors i autores d’entre 9 i 11 anys. A més, els i les assistents van poder escoltar un fragment de la novel·la Mis dulces 16, a través de la veu de la seva autora, la masnovina María Alberca, qui la va escriure durant els mesos del confinament. L’escriptora va afegir unes paraules específiques per a l’acte de reconeixement.
Anna Jiménez, de l’Institut Català d’Oncologia, va fer el preludi dels parlaments institucionals. Varelatar com, just abans del passat Nadal, la seva cap, Lídia Garrote, va animar totes les persones de l’equip enviant-los postals amb frases motivadores en correus electrònics diaris, entre l’1 i el 24 de desembre. Jiménez va compartir amb el públic algunes de les cites més commovedores. Totes aquestes intervencions van ser introduïdes per Montserrat Condeminas, la conductora de l’acte. Va aportar alguns passatges rellevants, esdevinguts des que la pandèmia va començar a colpir el Masnou i la resta del món. Va posar en valor, per exemple, la feina feta per tantes persones a títol individual; algunes, agrupades, com les Papallones Solidàries, un moviment veïnal que, entre moltes altres tasques, va cosir incomptables mascaretes per repartir-les entre les persones que més les necessitaven, en aquells primers mesos de la pandèmia marcats per l’escassetat mundial de tota mena de material.
Condeminas va donar pas també als parlaments institucionals. La regidora Yulay Martínez va expressar el seu agraïment “infinit” envers la tasca feta pels CAP i les residències del municipi per ajudar totes les persones del Masnou. Va qualificar, a més, com a “imprescindible” el suport i l’assessorament que han prestat els membres de la TASAC al llarg d’aquesta crisi sanitària. Martínez va aprofitar per citar el documental Temps de confinament, publicat el març passat, que recull diversos testimonis que relaten com es van viure el Masnou els primers mesos d’aquesta crisi sanitària històrica.
L’alcalde, Jaume Oliveras, poc abans del final de l’acte i tenint en compte l’èxit de la campanya de vacunació, va convidar tothom a mirar endavant: “Ja estem veient la llum, la sortida d’aquesta crisi, però encara tenim molts reptes que hem de superar amb l’esforç conjunt de tots i totes, administracions i ciutadania”. Es referia, en bona mesura, a la crisi econòmica i social que ha ocasionat la pandèmia: “Des de l’Ajuntament s’han mobilitzat i es mobilitzaran tots els ajuts possibles perquè tothom pugui tirar endavant”.
Com a mostra de la represa progressiva de la normalitat anterior a la pandèmia, l’alcalde va convidar tothom a participar de la Festa Major, que se celebra aquesta setmana, entre 25 i el 29 de juny. “Encara no serà la Festa Major que voldríem –deia, en referència a les mesures preventives que cal mantenir-, però ens hi acostarem força”. L’alcalde va tenir unes paraules “per a les persones, familiars, amics i coneguts que ens han deixat”. Però, com no podia ser d’altra manera, va subratllar el paper del personal sanitari i sociosanitari durant tota la pandèmia per poder superar-la com a societat, però va recordar tantes altres professions, incloent-hi els serveis essencials municipals, i altres persones que han posat el millor de si mateixes per superar aquesta crisi i ajudar els altres. I és que, per a Oliveras, “la solidaritat” és una de les eines que han ajudat a superar la crisi: “Ens n’estem sortint gràcies a la col·laboració de tothom”. Condeminas, com a presentadora de l’acte i abans de cloure’l, va recollir la petició del col·lectiu homenatjat, que va demanar que s'explicités un agraïment envers l'Ajuntament, per haver organitzat aquest reconeixement i, sobretot, pel fet d’haver donat suport al personal sanitari i sociosanitari al llarg de la pandèmia. Un sentit aplaudiment, fet dempeus pels i les presents, va tancar l’acte tal i com es va desenvolupar, ple d’emotivitat.