El Masnou tindrà subhasta cantada de peix a partir del 6 de juny

Última revisió 26-05-2023 09:35
25/05/2023

Es farà cada dimarts i dijous, a les 13 h, a la part superior de l’aparcament del port

El dimarts 6 de juny començarà al Masnou la subhasta cantada de peix, que es farà els dimarts i dijous, a les 13 h, a la part superior de l’aparcament del port esportiu del Masnou. Aquest sistema tradicional de comercialització del peix serà possible després del conveni signat entre la Confraria i Pòsit de Pescadors Verge del Carme de Montgat, el Masnou i Premià de Mar, l'empresa gestora del port esportiu (Promociones Portuarias SA) i l’Ajuntament del Masnou. Encara que la Confraria sigui d’aquests tres municipis, actualment tots els pescadors són del Masnou i les barques de pesca estan amarrades al moll de pescadors del port masnoví.

La subhasta organitzada pels pescadors del Masnou té una singularitat especial: és la darrera subhasta a veu que queda a Catalunya i manté, en molts aspectes, els elements de la comercialització tradicional del peix. Es farà cada dimarts i dijous, sempre que els pescadors hagin pogut sortir a pescar, en funció de les condicions meteorològiques. La resta de dies de la setmana, dilluns, dimecres i divendres, la continuaran fent on eren fins ara, a la plaça de Sant Joan de Montgat (un lloc provisional fins a l’acabament de les obres al passeig Marítim de Montgat i l’habilitació del “Rotllo de Montgat”, on tradicionalment s’ha fet la subhasta). Actualment es pot consultar si obren o no la subhasta a través de la seva pàgina web de Facebook.

El lloc exacte del port que esdevindrà una llotja on es podrà veure el funcionament i les singularitats de la subhasta cantada de peix i, sobretot, prendre-hi part, serà a l’aparcament que hi ha situat a la part superior, a l’altura del número 10 del carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, molt a prop de l’estació de tren del Masnou. Cada dimarts i dijous els pescadors del Masnou muntaran i desmuntaran la llotja al lloc senyalitzat, amb carpes i cadires per als assistents.

Són molts els valors de la subhasta cantada, com per exemple, el de la sostenibilitat. És una activitat que promou la pesca artesanal, l’ús sostenible de l’ecosistema marí i protegeix la diversitat de les espècies marines. En reconeixement al manteniment d’aquesta manifestació viva del patrimoni marítim català, recentment el Gastronomic Forum Barcelona va premiar els dos pescadors que fan la subhasta cantada del peix, l’Ángel Domínguez i en Salvador Matons, amb el premi Josep Mercader 2022.

En què consisteix la subhasta cantada de peix?

La subhasta és el procés pel qual els pescadors fan la primera venda de la captura diària. En el cas de la llotja de Montgat, i ara al Masnou, es fa servir la subhasta a la baixa o holandesa, que permet fer arribar als consumidors, de manera directa i sense intermediaris, peix fresc del dia, pescat poques hores abans.

La subhasta dels pescadors del Masnou presenta la peculiaritat de conservar una manera de vendre perfectament entroncada amb la tradició més pura de comercialitzar el peix de les barques a les platges i places dels pobles costaners. Manté el sistema tradici­onal de vendre a veu, amb dues particularitats molt importants: que són els pescadors els qui subhasten el seu peix, i que el comprador és el consumidor final.

A les 13 h comença la subhasta cantada. Els coves es distribueixen al centre de la llotja, en fileres, i una barca darrere de l’altra. Totes les barques col·loquen els coves amb les espècies més cares a l’inici i les més econòmiques al final. La composició dels lots està pensada per ser atractiva per als compradors, ja que n’hi ha que barregen espècies. La subhasta també és a la baixa: par­teix d’un preu màxim (identificat pel terme «a la banda») i a poc a poc es va baixant de deu en deu o de cinc cèntims en cinc cèntims. Quan un comprador decideix que el preu del lot és adient, atura la subhasta amb un contundent «Jo!». Un pescador que no canta els preus i que ajuda a les tasques lliura el gènere al comprador, junta­ment amb un paper on hi ha escrit el número d’identificació fiscal (NIF) del pescador que ha pescat aquell lot i el preu amb l’impost sobre el valor afegit (IVA) sumat.

Què és la subhasta a la baixa o holandesa?

És el sistema de subhasta que empra el sector pesquer a Catalunya. Un cop desembarcat el peix i congregats els compradors a la llotja, el subhastador marca un preu de sortida del peix a l’alça que va baixant seqüencialment fins que un comprador, en competèn­cia amb la resta, l’atura i l’adquireix pel darrer preu anunciat, sense possibilitat de contraofertes.

La subhasta a la baixa permet ven­dre ràpidament molta quantitat de producte, operació necessària quan es comercialitzen productes frescos i altament peribles com el peix.

Què es podrà comprar a la subhasta?

Els pescadors de la Confraria capturen sobretot espè­cies de temporada, amb un valor elevat al mercat: llenguados, sípies, llagostins, calamars, raps, orades, lluços, i fins i tot llamàntols. També pesquen altres espècies menys valorades econòmica­ment, com rates, rogers, molls, tacons, etc.

Un mica d’història

L’origen de la Confraria i Pòsit de Pes­cadors Verge del Carme de Montgat, el Masnou i Premià de Mar es remunta a inicis del segle XVIII. És una de les més petites de Catalunya. Ha patit un accentuat descens en el nombre de pescadors, a causa, sobretot, d’aspectes com l’abandó de l’ofici per la indústria i la progressiva reducció de les captures. Al segle XIX vivien directament de la pesca més de 300 persones. L’any 1987, la Confraria tenia 70 membres actius, el 2014 els afiliats no superaven la vintena i, avui en dia, no arriben a la desena.

 

* Informació de la subhasta extreta de l'article:  "La subhasta cantada de Montgat: documentar la comercialització tradicional del peix". Aleixendri Garcia, Laia; Fernández Llobet, Núria; Garrido Escobar, Alfons. Revista d’Etnologia de Catalunya, 2014, Núm. 39, p. 235-239