Tot a punt per a la Setmana de la Salut

Última revisió 09-04-2021 08:30
01/04/2021

Per complir les mesures de la COVID-19, algunes activitats es realitzaran per via telemàtica i requereixen inscripció prèvia.

Per commemorar el Dia Mundial de la Salut (7 d'abril), El Masnou celebrarà, del 7 al 14 d’abril, una nova edició de la Setmana de la Salut amb activitats gratuïtes obertes a tota la població. Des del 2018, el municipi commemora aquesta data amb una setmana d’activitats de promoció de la salut que tenen com a objectiu fomentar hàbits saludables entre la població i prevenir possibles malalties. Per escalfar motors, el 3 d’abril es podrà donar sang a l’equipament Els Vienesos.

Entre el 7 i el 14 d’abril estaran disponibles diverses iniciatives. D’una banda, us podreu mirar la tensió i el colesterol a qualsevol farmàcia del Masnou gràcies a la col·laboració de totes les farmàcies del municipi. De l’altra, podreu visitar l’exposició: “Mites i creences sobre nutrició i càncer” a l’Edifici Centre, una mostra elaborada entre l’Ajuntament del Masnou i l’associació Helping Càncer. A més, a la pàgina web municipal hi trobareu disponible la xerrada “Cuida la teva salut més enllà de la COVID”, a càrrec de la Dra. Candela Calle, directora de l’Institut Català d’Oncologia; Mar Isnard, cap d’Infermeria de la Direcció d’Atenció Primària de l’Àrea Metropolitana Nord de Barcelona de l’Institut Català de la Salut, i del Dr. Josep Maria Cuartero, director de la Fundació Sant Francesc d’Assís, en representació de la Taula de Salut Comunitària del Masnou. L’Associació Afibromare també s’ha apuntat a col·laborar durant aquest període i obrirà l’accés a les seves activitats per a tota la població per oferir sessions de psicomotricitat i gimnàstica suau, ioga kundalini, reeducació postural i estiraments i txikung.

Dins del programa d’actes també s’ofereix el curs d'autoprotecció i suport vital bàsic, que forma part d’un conjunt d’accions que persegueixen, d'una banda, que el Masnou sigui un municipi cardioprotegit, i de l’altra, promoure la cultura de l'autoprotecció entre la ciutadania. Els assistents adquiriran coneixements sobre l'autoprotecció; les situacions d'emergència més freqüents; els passos més rellevants a l’hora d’afrontar una situació d’emergència, que són protegir, avisar i socórrer (PAS); la posició lateral de seguretat (PLS); el suport vital bàsic (SVB); la ressuscitació cardiopulmonar (RCP); l’obstrucció de la via aèria per cos estrany (OVACE), i la desfibril·lació externa automatitzada (demostració de DEA). Es farà el 8 d’abril i, a partir del dia anterior, ja es podrà consultar el Mapa de desfibril·ladors del Masnou al web municipal.

Dues conferències tancaran els actes commemoratius. D’una banda, el 9 d’abril tindrà lloc “Fibra dietètica. Quins beneficis té per a la salut i per a la prevenció del càncer?”, a càrrec de la bioquímica i nutricionista, Montserrat Sanahuja (organitzada per Helping Càncer). Aquesta conferència, oberta a tothom, es durà a terme de forma virtual, a la retransmissió que es podrà veure a les 19 h al canal Youtube de l'associació. De l’altra, el 14 d’abril, s'impartirà també en línia la conferència “Trastorns afectius i salut mental”, a càrrec del Dr. Lluís González Barrios, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona (organitzada per Aula d’Extensió Universitària).

La programació es reforçarà als centres educatius, a les escoles i instituts del Masnou, amb  activitats relacionades amb la promoció d'hàbits de vida saludables (tallers de salut bucodental, alimentació i nutrició saludable, autoprotecció, suport vital bàsic, i trastorns de la conducta alimentària).