L'Ajuntament s'oposa a la construcció d'un espigó a la platja d'Ocata

Última revisió 19-01-2021 12:29
08/01/2021

El projecte del Ministeri inclou l’extracció de sorra del fons marí per abocar-la a la platja, així com la construcció d’espigons a Premià de Mar

L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, ha enviat recentment una carta a la Direcció General de Costes per sol·licitar que “s’aturi de manera immediata i definitiva” el projecte del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que preveu diverses actuacions al litoral per a la regeneració de la platja d’Ocata.

La carta s’ha enviat arran de la publicació al BOE, el 22 de desembre, de la declaració d’impacte ambiental del projecte. Tot i que no s’ha anunciat cap data d’execució, la Direcció de Costes el considera prioritari. Inclou diverses actuacions. La més visible seria la construcció d’un nou espigó d’uns 140 m de longitud adjacent a l’actual dic de recer del port del Masnou, que fa de límit sud-oest de la platja d’Ocata. Aquesta nova construcció, que comptaria amb un pressupost d’uns 800 mil euros, s’introduiria al mar en perpendicular a la línia de la costa. A banda, el Ministeri preveu dragar 391.000 metres cúbics de sorra per regenerar el tram d’aquesta platja que pateix regressió, el del nord-est. La retroalimentació de les platges a llevant del port comptaria amb un pressupost d’uns 2,2 milions d’euros. El Ministeri completaria el seu projecte de regeneració de la platja entre el Masnou i Premià de Mar amb la construcció d’espigons al litoral del municipi veí, a l’oest del seu port.

L’Ajuntament manté la posició que va fer pública el 2018, quan el Ministeri va anunciar aquest projecte. S’hi oposa per diversos motius. En primer lloc, pels efectes negatius que pot tenir en l’ecosistema, especialment per que fa al dragatge de sorra del fons marí. A més, es tem que el nou espigó pugui acabar sent contraproduent pel que fa a la regeneració natural de les platges. Podria provocar que augmentés l’acumulació de sorra a la zona on ja n’hi ha més (extrem sud-oest de la platja d’Ocata) i que, per contra, es reduís l’aportació natural de sorra on és més escassa, a la platja del Masnou, a l'altra banda del port.

De fet, arran d’aquest anunci, l’alcalde del Masnou va presentar un escrit d’al·legacions el 31 de maig del 2018. El mes següent, el Ple municipal va aprovar una declaració institucional “per la suspensió i moratòria de l'Informe tècnic d’estratègia d’actuació al Maresme” de l’aleshores Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. La mateixa declaració rebutjava els projectes del Ministeri i incloïa l’adhesió de l’Ajuntament del Masnou al manifest per a un nou model del litoral i a la Taula per a la Gestió del Litoral del Maresme.

L'espigó es construiria adjacent a l'angle del dic del port del Masnou.
L'espigó es construiria adjacent a l'angle del dic del port del Masnou.
Autor: Domènec Cano Senties