La Calàndria dona a l'Ajuntament més d'un segle d'història del Masnou

Última revisió 30-10-2023 11:17
27/10/2023

L'Arxiu Municipal classificarà, conservarà i difondrà centenars de documents, entre els quals hi ha partitures i fotografies

La Fundació Privada La Calàndria ha donat a l’Ajuntament del Masnou els centenars de documents que conservava l’entitat des de la seva fundació, l’any 1906. El fons és, en definitiva, un conjunt de peces clau del patrimoni històric masnoví del darrer segle. L’acte de donació va tenir lloc ahir al vespre, a l’Arxiu Municipal. Van encapçalar-lo Josep Puig, president de l’entitat, i l’alcalde, Jaume Oliveras. Van ser acompanyats per membres del Consell de Patrimoni i de la mateixa fundació.

Puig va precisar que la donació “s’ha dut a terme en el moment idoni” i va esmentar la tasca ingent d’endreça de documents que han fet, “especialment en Francesc Fàbregas”, el secretari de la fundació, que també era present en l’acte d’ahir. L’alcalde, en una de les seves intervencions, va subratllar la importància del fons per als historiadors i investigadors actuals i futurs, que, com qualsevol altra persona, el podran consultar a l’Arxiu Municipal.

Tot i que l’Arxiu ja custodia els documents, caldrà esperar uns mesos per poder consultar-los. Abans s’ha de culminar el tractament arxivístic necessari perquè es conservin en bon estat i per classificar-los adequadament. El resultat d’aquesta feina serà un inventari del fons que es publicarà a la pàgina web de l’Arxiu Municipal, tal com s’ha fet amb una de les darreres donacions que ha rebut l’Ajuntament, del Centre Coral Unió Masnovina (“El Casinet”).

D’entre els documents cedits per La Calàndria destaca una col·lecció de partitures, originals i manuscrites molt rellevant. Bona part són composicions de Gerard Maristany i Maristany (Grau Til·là), soci fundador, músic i compositor. La donació també inclou fotografies i tota mena de documents d’una entitat de la qual van brotar diverses branques, com a societat coral i recreativa, però també com a mutualitat. Aquesta darrera funció va ser molt important, ja que va arribar a tenir uns 3.000 socis pels volts dels anys cinquanta del segle XX. Val a dir que la importància de la mutualitat va anar disminuint a mesura que l’Estat va anar instaurant i ampliant les prestacions públiques socials i de salut.

Així ho explicava ahir durant la donació Francesc Fàbregas. També va destacar el paper central que va tenir La Calàndria com a lloc d’esbarjo cultural i de trobada per als masnovins i les masnovines. “A partir dels anys setanta va arribar, però, un canvi social brutal”, va comentar, referint-se a l’arribada de nous estímuls per a l’oci i la generalització de nous canals i suports culturals, com ara els discos de vinil o la televisió, entre d'altres. Tot plegat va llastar “la renovació generacional”, si bé cal tenir en compte que l’entitat continua viva, reconvertida en la fundació actual.

Fàbregas també va relatar molts altres detalls de la història de La Calàndria, com els canvis en el patrimoni immobiliari al carrer del Doctor Agell, on encara s’alça el monumental Cinema La Calàndria. Just al costat hi havia l’edifici que tothom coneixia com el circ, per la forma que tenia. L’entitat actual, la Fundació Privada La Calàndria, continua posant a disposició d’empreses i entitats els locals i instal·lacions que hi manté, sempre que els usos es corresponguin amb els objectius que detalla al seu web: la dinamització sociocultural i l’assistència social.