Exposició "El Masnou, un oasi en temps de guerra per als refugiats"

L’esclat de la guerra suposa l’inici d’un flux migratori creixent cap a Catalunya des dels territoris ocupats per l’exèrcit revoltat.

Es calcula que hi arribaren més d’un milió de persones, la meitat de les quals eren civils refugiats. Aquesta situació va implicar un esforç logístic i de solidaritat enorme que va contribuir a evitar l’esfondrament de la rereguarda republicana. El Masnou va ser un poble d’arribada de molts d’aquests refugiats, especialment de colònies d’infants. La majoria van arribar entre l’octubre de 1937 i el maig de 1938. En va acollir un total de 834, tot i que no pas alhora, ja que molts hi residien només un temps, esperant que es guanyés la guerra, i continuaven el seu camí cap a França. Tot i així, la població refugiada del Masnou va ser força sedentària. 

Aquesta exposició forma part del projecte “Memòria en Xarxa” de la Xarxa de Museus Locals de Barcelona de la Diputació de Barcelona. Memòria en Xarxa té per objectiu presentar exposicions disperses en el territori articulades a l’entorn de fets històrics que assenyalen els museus com a dipositaris de la seva memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú. Enguany la temàtica és "I tu? Què has fer per la victòria?"

Cada museu participant a la mostra compartida presenta un espai propi singular que es pot visitar físicament en unes dates determinades i que està complementat a través d'una versió virtual de l'exposició. Exposició virtual: https://www.diba.cat/web/opc/memoria-en-xarxa.

Activitats complementàries:

  • Inauguració i vista guiada a càrrec de l’autora de la investigació: divendres 12 d’abril, a les 19 h.
  • Itinerari guiat pels principals escenaris: dissabte 4 de maig, a les 11 h. Cal inscripció prèvia (Oficina de Turisme del Masnou: 93 557 18 34 / turisme@elmasnou.cat)
  • Programa de visites guiades adreçat als centres d’ensenyament del Masnou. Més informació: Museu Municipal de Nàutica del Masnou (museu@elmasnou.cat / 93 557 18 30).

Horari Casa de Cultura:

De dimecres a divendres, de 16 a 20 h
Dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Diumenges i festius (1 de maig): de 10 a 14 h

12/04/2024
Hora inici 19:00
Fins el 12/05/2024
Gratuïta
Ho organitza : Museu Municipal de Nàutica i Arxiu Municipal del Masnou
Tipus d'acte : Exposició de memòria històrica
Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 04-04-2024 11:58