Venda tradicional de peix a veu pels mateixos pescadors. Cada dimarts i dijous, a les 13 h.
La subhasta es fa al Masnou cada dimarts i dijous laborables, sempre que el mar i la captura ho permetin. Són els pescadors qui confirmen o descarten si es farà la subhasta aquell dia, a través del perfil de Facebook "El rotllo de Montgat".
Es pot comprar peix i marisc salvatge provinent de pesca artesanal i sostenible. Peix fresc del dia, pescat poques hores abans, de manera directa i sense intermediaris.
Trobareu espècies de temporada amb un valor elevat al mercat: llenguados, sípies, llagostins, calamars, raps, orades, lluços, lloritos, fins i tot llamàntols. També altres espècies menys valorades econòmicament, però molt saboroses, com rates, rogers, molls, tacons, etc.
Avís als navegants: això no és una peixateria de mercat, el peix l’heu de netejar a casa.
Es fa servir la subhasta a la baixa o holandesa, és a dir, parteix d’un preu màxim (identificat pel terme "a la banda") i a poc a poc es va baixant de deu en deu o de cinc cèntims en cinc cèntims. “Estem a 32 euros la banda, 50, 45, 40, 35, 30, 25, 20, 15, 10, 5... 31 la banda... 50, 45, 40, 35, 30, 25, 20, 15, 10, 5...
Quan decidiu que el preu del lot és adient, heu d'aturar la subhasta amb un contundent "Jo!".
El pescador que no canta, us lliurarà el gènere juntament amb un paper amb el NIF del pescador que ha pescat aquell lot i el preu amb l'IVA sumat.
Un cop venut tot el peix, ja podeu aixecar-vos en ordre i passar a pagar en metàl·lic o Bizum.
La subhasta organitzada fins ara a Montgat pels pescadors del Masnou té una singularitat especial: és la darrera subhasta a veu que queda a Catalunya i manté, en molts aspectes, els elements de la comercialització tradicional del peix. Es fa cada dimarts i dijous laborables, sempre que el mar i la captura ho permetin. La resta de dies de la setmana, dilluns, dimecres i divendres, la continuaran fent on eren fins ara, a la plaça de Sant Joan de Montgat (un lloc provisional fins a l’acabament de les obres al passeig Marítim de Montgat i l’habilitació del Rotllo de Montgat, on tradicionalment s’ha fet la subhasta).
Els pescadors de la Confraria i Pòsit de Pescadors Verge del Carme de Montgat, el Masnou i Premià de Mar. L’origen de la Confraria es remunta a inicis del segle XVIII. Des de llavors ha patit un accentuat descens en el nombre de pescadors, a causa, sobretot, de l'abandó de l’ofici per la indústria i la progressiva reducció de les captures. Al segle XIX vivien directament de la pesca més de 300 persones. L’any 1987, la Confraria tenia 70 membres actius i, avui en dia, no arriben a la desena.
Practiquen la pesca artesanal, un coneixement integrat en les arts de pesca, i una forma de pescar i relacionar-se amb el medi natural, de cura i reciprocitat, que representa un llegat cultural. Generalment fan servir la tècnica del tresmall, la solta i la nansa i la potera.
En reconeixement al manteniment de la subhasta, el Gastronomic Forum Barcelona va premiar els dos pescadors que la fan, l’Ángel i en Salvador, amb el premi Josep Mercader 2022.
Són molts els valors de la subhasta cantada, com per exemple, la sostenibilitat. És una activitat que promou la pesca artesanal, l’ús sostenible de l’ecosistema marí i protegeix la diversitat de les espècies marines.