La prova pilot de la recollida selectiva porta a porta finalitzarà a principis de novembre

Última revisió 20-10-2023 08:59
19/10/2023

El projecte ha comptat amb poca implicació veïnal i es tornen a implantar els contenidors de superfície

 

 

Els prop de 335 habitatges cèntrics del Masnou que fa un any i mig que participen en la prova pilot de recollida de residus porta a porta hauran de deixar de fer-ho a primers de novembre, quan es preveu que es doni per finalitzada la iniciativa i es tornin a posar els contenidors de superfície a la via pública. Així ho va comunicar la regidora de Serveis Urbans i Manteniment, Sílvia Folch, acompanyada pel tècnic municipal de Residus, durant la trobada d’ahir, 18 d’octubre, als veïns i veïnes que han pres part en el projecte.

A la sessió informativa es va presentar un balanç que conclou que la participació ha estat molt més baixa de l’esperada (un 33%). “L’elevat nombre de cubells repartits a les llars a l’inici de la campanya (93%) feia esperar una participació que podia oscil·lar entre el 75% (la més optimista) i el 50%”, va explicar Folch. La regidora també va insistir en el fet que aquells qui hi han participat ho han fet bé, ja que la recollida en l’àmbit de la prova pilot de cartó, plàstic i orgànica havia crescut —aquesta última, exponencialment— i la de rebuig s’havia reduït també de manera molt acusada. 

Per part de les persones assistents, van ser diverses les crítiques vers aquest sistema de recollida, que ha generat un cert grau d’insatisfacció ciutadana. A més de la correcta separació dels residus, els veïns i veïnes que hi han participat també han hagut de complir el calendari i l'horari establerts. Les queixes més repetides van ser en relació amb el calendari no optimitzat de recollida. En concret, les demandes es van centrar en una major freqüència de la recollida d’orgànica, que només es recull tres cops a la setmana en dies alterns, i una millor distribució dels dies de recollida del plàstic, que es fa els dimarts i els diumenges. L’ampliació dels horaris en què s’ha de treure el cubell corresponent a la porta (només és pot fer entre les 20 i les 22 h) i altres incidències del servei també van ser objecte de demanda i debat.

Folch va concloure que, un cop fet balanç, aquest sistema no era extrapolable a la totalitat del Masnou i que calia trobar-ne un altre d’alta eficiència òptim per al municipi. Com a escenari de futur, va parlar d’implantar un nou sistema de recollida selectiva que permeti assolir els objectius de reciclatge fixats per Europa. “Aquest model es preveu que sigui el mateix a tot el municipi: en l’àmbit domèstic, una recollida mitjançant contenidors tancats intel·ligents i, per als grans generadors —com ara els comerços—, amb el sistema de recollida porta a porta d’algunes fraccions”, va explicar.

Una zona molt concreta del municipi

Al Masnou, la prova pilot d’aquest sistema va començar el 23 de maig de 2022 al nucli comprès entre els carrers del Torrent de Vallmora, Montevideo, Vallromanes, passatge dels Riquers i avinguda de Cusí i Furtunet. Aquest àmbit va ser escollit perquè combina diverses casuístiques (cases, habitatges plurifamiliars —blocs de pisos—, equipaments públics i privats, així com comerços) i ha permès estudiar si era viable o no la implantació de la recollida porta a porta arreu del municipi.

Ha consistit en l’eliminació dels contenidors del carrer (excepte els de vidre) i els veïns i veïnes havien de deixar els residus ben separats davant la porta de casa, en uns dies i horaris determinats per a cada fracció.

Els beneficis d’aquest sistema

El porta a porta és un sistema que s’ha posat en pràctica en més de dos-cents municipis a Catalunya i és el que assoleix els nivells més alts de recollida selectiva i recuperació de residus. Aquest sistema permet arribar amb escreix als objectius europeus de reciclatge i, alhora, reduir el cost econòmic del tractament de la fracció resta i incrementar els ingressos provinents de la venda de materials i dels retorns de cànons per la recollida selectiva. A més, aconsegueix reduir substancialment l’impacte negatiu que té sobre el medi ambient la gestió dels residus que generem a les llars.