La Casa de Cultura acull l'obra de Leticia Feduchi

Última revisió 02-02-2021 08:35
01/02/2021

La mostra de la pintora Leticia Feduchi va donar el tret de sortida a la temporada d’arts visuals d'aquest 2021. Com en anteriors ocasions, les restriccions actuals a causa de la pandèmia no van permetre fer una inauguració de la mostra entesa com a tal. L’obertura de l’exposició es va fer divendres, 29 de gener, i l’alcalde, Jaume Oliveras, i la regidora de Cultura, Neus Tallada, van acompanyar l’artista a la Casa de Cultura. La mostra "Doble" es podrà veure fins al 21 de febrer.

Els quadres de Feduchi van ser pintats la primavera passada a Mallorca, durant el primer confinament, quan l'artista va pintar el que tenia més a tocar de la mà: flors i fruites. Com a novetat, a la mostra també s’hi poden trobar peces de ceràmica i, per primera vegada, l’artista ha fet quadres per parelles. Feduchi ha dut a terme un exercici consistent a pintar dues vegades el mateix motiu amb petites variacions, preguntant-se què passaria si intentés tornar a pintar el mateix quadre. El resultat, a parer de la pintora: "impossible pintar el mateix quadre dos cops".

És la segona vegada que Feduchi exposa al Masnou. El març del 2020, fa pràcticament un any, es va inaugurar, a la mateixa sala, una exposició de la pintora que va estar oberta molt pocs dies i que es va tancar a causa de la pandèmia.

És un luxe tenir una artista com la Leticia Feduchi al Masnou. Formada a l'escola EINA de Barcelona, on va tenir com a mestres Albert Ràfols Casamada, Francesc Artigau i Xavier Serra de Rivera, va fer diversos cursos de dibuix i pintura a Madrid (amb Antonio López) i Florència. El 1984 va fer la seva primera exposició i des d’aleshores ha exposat regularment a Barcelona (Artur Ramon, Galería Ignacio de Lassaletta i, actualment, a la Sala Parés), Madrid (a Juan Gris) i Mallorca principalment. Retratista, ha fet diversos encàrrecs oficials (dos premis Cervantes: Álvaro Mutis i Eduardo Mendoza) i particulars. Té obra en diverses col·leccions, com el Museu Can Framis - Fundació Vila Casas a Barcelona, la Col·lecció Banc de Sabadell o la Fundación Blas de Otero a Orozco.

Itinerari "El Masnou sota les bombes"

Diumenge, dia 30, va tenir lloc l’itinerari cultural que recorre els escenaris dels bombardejos i la Guerra Civil al Masnou. L’activitat va esgotar les 13 places disponibles. Amb motiu de la COVID-19, visites guiades com aquesta han vist reduït a la meitat l’aforament per garantir la distància de seguretat entre les persones participants.

El grup va estar molt implicat i va gaudir de la trobada. L’edició de la ruta aquest mes de gener coincideix amb l’aniversari de l’últim bombardeig al Masnou (26 de gener del 1939), el més mortífer, i l’entrada de les tropes franquistes l'endemà.

El recorregut va començar a la Casa de Cultura i es van visitar punts emblemàtics de la resistència activa i passiva del Masnou, com la Mina d’Aigua (externament, no s'hi va entrar), que durant la guerra es va convertir en un refugi; la Casa del Marquès, que va ser confiscada al marquès d’Alella durant la guerra i s’hi van instal·lar uns laboratoris, que van ser bombardejats per l’aviació italiana; o l’estació de Masnou, que va ser també blanc dels bombardeigs.

La propera edició de la ruta és prevista per al 17 de juliol, aquest cop coincidint amb la data de l’alçament militar. Amb la reducció de l’aforament, ara per ara, totes les places ja estan esgotades.

Autoreparació de petits aparells

El darrer dissabte del mes de gener, la Reparatruck’ va visitar el Masnou. Es tracta d’un servei d’assessorament tècnic en l’autoreparació de petits aparells elèctrics i electrònics i bicicletes, gratuït per a la ciutadania. Durant el matí del dia 30, un vehicle amb un tècnic, eines i mitjans necessaris per poder portar a terme les reparacions va ser a la plaça de l’edifici de Roger de Flor, 23.

L’objectiu d’aquest servei és apoderar la ciutadania en la reparació i fomentar un canvi d’hàbits de consum, per poder allargar la vida útil dels objectes. Així, les persones assistents van poder reparar elles mateixes el seu objecte amb l’ajuda dels mitjans que va tenir a disposició.

La Reparatruck és dinamitzada per Solidança, i aquesta itinerància es realitza amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'Agència de Residus de Catalunya.