Comença la temporada de bany a les platges del Masnou amb novetats

Última revisió 19-06-2023 10:14
15/06/2023

No es pot fumar a cap de les platges del Masnou i la platja per a gossos, fins ara ubicada a tocar del terme municipal de Montgat, s'ha trasllladat a l’altre extrem del municipi, al final d’Ocata. Aquestes són dues de les principals novetats de la temporada de bany a la vila. A més, les dutxes i rentapeus que s’ubiquen en diferents punts del litoral no tindran aigua amb motiu de l’estat d’excepcionalitat per sequera. Les fonts continuen obertes.

El diumenge, 11 de juny, Pro-Activa Serveis Aquàtics va iniciar el servei de socorrisme a les platges del municipi que es prestarà fins a l’11 de setembre. L’horari dels mesos de juny i setembre serà de 10.30 a 19 h i, el de juliol i agost, de 10 a 19 h. En aquest enllaç es pot consultar l'estat de les platges durant aquest període.

Les cinc guinguetes de les platges del Masnou són les mateixes que l’any passat: quatre a la platja d’Ocata (Piropos, a l’altura del carrer de Doctor Agell; Calima, a la del carrer dels Capitans Comellas; Tamarindo, a la del Pintor Villà, i Jarana, a la de l’avinguda Mare de Déu de Núria), i una a la del Masnou (La Rotonda, al davant de la riera d’Alella). 

No es pot fumar a les platges del municipi

Una de les novetats per a aquesta temporada de bany és la prohibició de fumar a totes les platges del Masnou. En concret, la normativa modificada prohibeix fumar o consumir dispositius susceptibles d'alliberament de nicotina i productes similars. S'exclouen d'aquesta prohibició les terrasses de les guinguetes i el passeig Marítim. La transgressió d'aquesta norma es considera infracció lleu, amb sanció de 100 fins a 750 euros.

La nova normativa respon a la implicació de l'Ajuntament del Masnou en la reducció del tabaquisme, en el marc del seu compromís general per la salut de les persones. Aquest compromís es refereix especialment a prevenir l'inici del consum de tabac en la població infantil i jove així com allunyar-la de l'exposició al fum. Els primers passos de la nova normativa es van donar l'any passat, quan la Comissió Especial de Platges va acordar aquesta modificació de l'Ordenança i, d'aquesta manera, es va poder prohibir fumar a les platges del municipi. Ja abans, des del 2016, s'anava delimitant un espai lliure de fum de 7.000 m² a la platja d'Ocata durant la temporada de bany, l'anomenat Espai Saludable.

La modificació de l’Ordenança es va aprovar al Ple municipal del 16 de febrer d’enguany, mitjançant la modificació de l'Ordenança municipal de civisme i convivència del Masnou, i va entrar en vigor un cop passat el període preceptiu d'informació pública.

La prohibició de fumar a les platges s’ha implementat en virtut de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que, en el seu art. 18.1, faculta els ajuntaments a regular les limitacions de fumar a les platges, així com a imposar sancions d’acord amb les ordenances municipals. La Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries enfront del tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac, per la seva banda, equipara amb el tabac els «dispositius susceptibles d’alliberament de nicotina i productes similars» en el sentit que només es podran consumir «en aquells llocs o espais en què no estigui prohibit».

La platja per a gossos es trasllada al final d’Ocata

Aquest estiu es portarà a terme una prova pilot d'espai de bany i convivència amb gossos a la platja d'Ocata. Estarà ubicada entre el carrer del Dr. Botey i l'avinguda de Joan Maragall, senyalitzada amb tanques i amb cartelleria informativa. Aquest espai estarà habilitat del 21 de juny a l'11 de setembre i estarà afectat de manera directa per la dinàmica litoral, que fa que es modifiqui la morfologia final dels espais litorals i costaners. 

Instal·lació de dues baranes per facilitar l’accés a l’aigua

S’instal·laran i desinstal·laran cada temporada dues baranes per facilitar l’accés al mar a persones amb problemes de mobilitat. Aquesta actuació és complementària a les línies de vida.

Les baranes estaran ubicades a la platja del Masnou, al davant de la passera, i a la platja d’Ocata, al davant de la passera de La Nècora, dues zones arrecerades i més protegides de la dinàmica litoral.

Desplaçament de la zona de surf amb taula a la platja del Masnou

Es desplaça una mica cap a Barcelona la zona de surf amb taula, una ubicació adequada per a la pràctica de surf i, a més, queda més espai per als banyistes de la platja del Masnou.

Ampliació de la zona d’aprenentatge propera al Club Ocata Vent

S’amplia la zona d’aprenentatge que hi ha al costat del canal de la zona de socorrisme propera al Club Ocata Vent per facilitar que hi hagi més espai dins l’aigua i sigui més fàcilment accessible per a les persones que estiguin aprenent esports aquàtics.