La projecció d’un vídeo que té els veïns i veïnes del barri com a protagonistes regala els moments més especials de la vetllada
La reforma del carrer de Can Mandri, un passatge per a vianants que creua l’illa d’edificis residencials delimitada pels carrers dels Ametllers, de la Pollacra Goleta Constança, de Terol i de Montserrat Roig, al barri del Masnou Alt, ja és una realitat. A més de la renovació íntegra del paviment d’aquesta via, amb aquesta obra s’ha guanyat una nova placeta a l’extrem més proper al carrer de la Pollacra Goleta Constança, on fins ara hi havia un petit descampat. És allà on ahir, 31 de març, al vespre, es va fer l’acte d’inauguració. El vent que es va aixecar a mitja tarda no va impedir celebrar la vetllada amb normalitat.
Un dels moments més esperats va ser la projecció del vídeo Arrelats al Masnou, que va donar veu a una nodrida representació de veïns i veïnes que amb el seu testimoni ens van apropar al passat per mirar cap al futur del barri. El vídeo, obra de Nico Cook, recupera la memòria d’aquest indret de la part alta del Masnou i s'endinsa en els seus orígens amb la intervenció de les primeres persones que van arribar-hi per conèixer de primera mà el seu procés d'integració al barri. Així ho va confirmar durant el seu parlament Mercedes Millán, una veïna que va recordar que el barri actual “no té res a veure amb el que hi havia quan jo vaig arribar-hi, fa seixanta anys”. Millán va agrair a l’Ajuntament “tot el que ha fet per tenir el Masnou Alt que tenim” i va refermar l’orgull dels masnovins i masnovines que hi resideixen: “No canviaria viure aquí dalt per res”.
L’acte, conduït pel regidor d’Acció Cívica, Sergio González, nascut al barri, va aplegar una nodrida representació de veïns i veïnes que van omplir aquest nou espai. Tal com va dir González, el visionament “vol ser un homenatge a totes aquelles persones que van venir d’altres indrets i van arrelar al Masnou”. D'altra banda, l’alcalde, Jaume Oliveras, va incidir en la voluntat de l’Ajuntament de continuar dignificant tots els espais públics del barri i del municipi. En aquest sentit, va voler agrair els esforços de cooperació dels veïns “perquè el que fins ara era un descampat sigui avui un espai digne”. I és que, tal com va explicar el regidor d’Urbanisme i Obres, Ricard Plana, l’obra és fruit d’un llarg procés que es va iniciar fa prop de cinc anys “i que, gràcies als veïns i a les seves ganes de canviar les coses fent-les bé, podem gaudir avui d’aquest espai”. L’actuació en aquesta illa residencial és possible gràcies a la modificació feta al Pla general d’ordenació urbanística del Masnou (PGOUM) a petició del veïnat. Abans d’això, el terreny interior de l’illa era una propietat privada, adscrita als edificis que conté. El veïnat va sol·licitar que l’Ajuntament declarés públics aquests terrenys. Un cop culminat aquest procés és quan el consistori va poder posar fil a l’agulla per adequar-lo i mantenir-lo com un espai públic més del municipi.
Al centre de la nova placeta s’hi ha plantat un alzina, un arbre resistent que vol representar la força d’aquest barri i la voluntat de continuar arrelant per molts anys més.