S'obren les inscripcions per a la sessió informativa dels pressupostos participatius 2022-2023

Última revisió 24-01-2022 11:04
21/01/2022

La trobada, que tindrà lloc el 2 de febrer, servirà  per recollir les primeres propostes de la ciutadania

Ja s’han obert les inscripcions per assistir a la presentació del procés participatiu que servirà per decidir la destinació de 500.000 euros dels pressupostos municipals dels anys 2022 i 2023 (250.000 euros de cada exercici).

Aquesta sessió informativa  tindrà lloc el dimecres 2 de febrer, a les 19 h, a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre. Per assistir-hi, cal apuntar-s’hi prèviament, a través del formulari que es pot trobar al web dels pressupostos participatius. La trobada inclourà un taller participatiu que servirà per recollir les primeres propostes de la ciutadania.

També donarà el tret de sortida a aquest procés, ja que es podran aportar idees entre el 2 i el 22 de febrer. Podran plantejar projectes  totes les persones que viuen, treballen o tenen algun vincle amb el Masnou, de manera individual, en grup o com a entitat. El procés culminarà amb una votació que es convocarà al setembre. Podran votar totes les persones empadronades al Masnou que tinguin 16 anys o més.

Com es podran presentar les propostes?

A través de la pàgina web participa.elmasnou.cat o omplint les butlletes que es distribuiran a tots els domicilis i als equipaments municipals. Cal dipositar-les a les urnes que s’ubicaran a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (c. de Roger de Flor, 23), la Biblioteca Joan Coromines, Ca n’Humet, el Complex Esportiu i el Centre Cívic Els Vienesos.

Cal tenir en compte que només es pot presentar un projecte per cada butlleta o per cada formulari emplenat a la pàgina web esmentada. Cada persona, grup o entitat pot presentar tantes propostes com vulgui, però sempre amb una butlleta diferent o omplint un formulari específic per proposta a través del web.

Quines s’acceptaran?

- Han de ser inversions d’interès públic per al municipi, és a dir, despeses destinades a allò que l’Ajuntament pot construir o adquirir i que sigui perdurable en el temps.

- Han de donar resposta a una necessitat concreta.

- S’han de poder valorar econòmicament.

- La seva naturalesa s’ha de correspondre amb les competències municipals.

- Han de ser viables, tant des del punt de vista tècnic com econòmic.

- Han de respectar les lleis i normatives i no poden contradir els plans municipals vigents.

- No poden implicar la generació d’un nou servei (no poden generar despeses addicionals a l’Ajuntament).

- Cap proposta no pot suposar una despesa superior a 250.000 euros.

En aquesta llista de condicions s’han detallat els aspectes més rellevants. Es poden consultar tots els requisits i exemples concrets a la pàgina web participa.elmasnou.cat.

Campanya

Pressupostos participatius 2022-2023

Per tal de difondre aquesta edició dels pressupostos participatius, l’Ajuntament ha organitzat una campanya de comunicació que ha comptat amb la col·laboració desinteressada de 39 persones. Són la imatge dels diversos cartells i de la resta del material gràfic que s’utilitzarà per difondre aquesta iniciativa. Totes elles van decidir col·laborar-hi en veure el fotoreclam que l’Ajuntament va instal·lar el 26 de setembre a la plaça Nova de les Dones del Tèxtil, dins la Fira d’Entitats. Aquesta acció, a més servir per anar fent boca de la nova edició, també es va aprofitar per explicar les propostes guanyadores de l’anterior.

Consell de la Vila

Per fer el seguiment d’aquest procés participatiu es crearà una comissió formada per entre quatre i sis membres del Consell de la Vila que no siguin representants dels grups polítics. Un cop finalitzada la primera fase, la de presentació de propostes, aquesta comissió en supervisarà la classificació entre les que es considerin vàlides, descartades i ja previstes per l’Ajuntament. Més endavant, validarà el document previ a la fase de la votació oberta a tota la ciutadania, detallarà les propostes prioritzades en una jornada participativa i analitzades per l’equip tècnic municipal.

Precedent

Aquesta és la segona edició dels pressupostos participatius. En la primera es van escollir dues propostes com a guanyadores i receptores de 500.000 euros provinents dels pressupostos municipals del 2020 i del 2021: la instal·lació de fanals al passeig Marítim fins a Premià de Mar i dur a terme altres intervencions de millora en l’enllumenat públic seguint criteris de sostenibilitat i estalvi energètic. Aquest segon projecte ja s’ha culminat. El primer, el d’il·luminar el tram superior del passeig Marítim, resta en espera de l’obtenció dels permisos corresponents per part de la Demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri per a la Transició Ecològica. Un cop concedits, es licitaran els treballs per dur-lo a terme.

Pressupostos participatius. Cartell.
Pressupostos participatius. Cartell.