S'inaugura l'Espai Llum d'Estels

Última revisió 19-10-2021 08:25
18/10/2021

Emotiva cerimònia en el Dia Mundial de la Mort Gestacional, Perinatal i Neonatal amb l'obertura d'un espai de dol per a les famílies.

Divendres 15 d'octubre, a les 18 hores, es va inaugurar al Cementiri Municipal del Masnou l'Espai Llum d'Estels, una zona destinada al dol de les famílies en record a les pèrdues gestants o d'infants acabats de néixer, tot coincidint amb el Dia Mundial de la Mort Gestacional, Perinatal i Neonatal. L’espai ha estat impulsat per l'Ajuntament del Masnou a proposta de l'associació Ania, una entitat masnovina que es va crear per donar veu al dol gestacional i garantir l'acompanyament que necessiten les dones que el pateixen a través de la formació d'una gran comunitat de persones, famílies, professionals i experts.

La cerimònia, amb una quarantena d'assistents, va començar amb la interpretació d'una peça musical per part de l'Escola Municipal de Música del Masnou (EMUMM). A continuació, la presentadora de l'acte, Marta Roig, va donar una càlida benvinguda a les persones assistents, va presentar la inauguració de l'acte, i va donar la paraula a la regidora de Salut Comunitària, Yulay Martínez.

Martínez, durant la seva intervenció, va dir que "aquest tipus de pèrdues són encara una realitat molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci" i que "segueix essent un tema tabú que provoca que les famílies que pateixen una pèrdua d'aquestes característiques es trobin soles a l'hora d'afrontar aquest dolor".

La regidora també va recordar que "ha estat gràcies al trencament d'aquest silenci per part de moltes mares, famílies i entitats que la societat cada cop s'assabenta més del dol que provoquen aquestes pèrdues" i que, per aquest motiu, "cada cop són més els ajuntaments que s'hi solidaritzen i fan costat a totes les persones que han patit alguna d'aquestes situacions amb, entre altres mesures, la creació d'un espai de reconeixement que serveixi a més com a espai de culte comú per a totes aquestes famílies".

A continuació, la presentadora va llegir un text de l'obra Una gossa en un descampat, de Clàudia Cedó", per presentar els parlaments de, primerament, la psicòloga de l'entitat Ania, Montse Jordana i, en segon lloc, de la fundadora, l'Anna Targarona.

La psicòloga de l'entitat va explicar que "les pèrdues de bebès durant l'embaràs, el part o pocs dies després de néixer és una de les experiències més doloroses que pot patir una família, ja que suposa la mort del seu fill". Jordana també va comentar tota la complicació legal al voltant d'aquests casos i "com és de necessari un espai simbòlic, un racó on poder anar a plorar, a sentir-los i fer-los presents". Va finalitzar amb la lectura dels noms dels nadons difunts com a forma d'homenatge i record.

Seguidament, la fundadora de l'entitat va agafar el torn de paraula per explicar la seva vivència personal, així com la creació de l’entitat Ania. Així mateix, Targarona va afegir que fan acompanyament, tallers i xerrades per donar suport en uns moments tan dolorosos per a les famílies.

L'acte va continuar amb la darrera lectura d'un altre fragment del text de l'obra Una gossa en un descampat, per part de la presentadora, Marta Roig, que va finalitzar cedint la paraula a l'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras.

L'alcalde va començar recordant l’aprovació al Ple d’aquest espai destinat al dol i el record a les pèrdues de nadons per a les famílies del Masnou. Oliveras va destacar la importància de visibilitzar un tema tan tabú com aquest i va agrair a les persones que formen part de l’associació Ania la seva tasca.

Com a cloenda, l'Escola Municipal de Música del Masnou (EMUMM) va interpretar una peça musical mentre les persones assistents dipositaven estels de fusta amb el nom dels nadons a l’Esplai Llum d’Estels.

 

Inauguració de l'Espai Llum d'Estels