Quins projectes faries realitat amb els 500.000 euros dels pressupostos participatius?

Última revisió 31-01-2024 13:02
26/01/2024

L'1 de febrer es farà una sessió d’elaboració de propostes, que es podran presentar fins al 21 del mateix mes

Entre l’1 i el 21 de febrer, tothom pot proposar els projectes que finançaria amb els 500.000 euros que l’Ajuntament del Masnou reserva per als pressupostos participatius 2024-2025. Qualsevol persona que visqui, treballi o estigui vinculada al Masnou pot presentar-hi idees, ja sigui de manera individual, en grup o com a entitat.

El dijous 1 de febrer es farà la primera sessió d’elaboració de propostes, juntament amb la presentació pública, que servirà per explicar els detalls d’aquesta edició. Per assistir-hi, cal inscriure-s’hi, a través d’aquest enllaç. Tindrà lloc a les 19 h, a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre. Uns dies més tard, el dissabte 10 de febrer, es farà un altre taller participatiu, a les 10.30 h, a Ca n’Humet. De caràcter familiar, tindrà l’objectiu d’elaborar propostes compartides, incloent-hi les de joves i infants que tinguin 8 anys o més. Per tal que totes les famílies puguin participar-hi, s’habilitarà un servei d’acollida infantil (de 3 a 8 anys). Per assistir-hi, cal inscriure-s’hi, mitjançant aquest formulari.

Així s’engega un procés que es tancarà amb la votació final, que es vol convocar la propera tardor. Podran votar-hi totes les persones majors de 16 anys que estiguin empadronades al Masnou. Entremig, les propostes presentades hauran de superar la validació tècnica, que ha d’assegurar que compleixen els requisits, i sotmetre’s al darrer taller participatiu, que servirà per prioritzar els projectes i escollir els que passaran a la votació final. Els que guanyin es faran realitat a partir del 2025, amb els 500.000 euros que l’Ajuntament reservarà de la partida d’inversions del pressupost municipal. Durant tot el procés participatiu, funcionarà una comissió de seguiment formada per tres membres del Consell de la Vila i tres persones més, que hi seran a títol individual.

Com es poden presentar les propostes?

> Per Internet, a www.elmasnou.cat/pressupostos-participatius. En aquesta edició dels pressupostos participatius, la tercera, s’ha canviat el web que serveix per proposar idees. Per utilitzar-lo, cal registrar-s’hi. Permet noves funcions, com interactuar amb altres usuaris, crear grups, donar suport a propostes d’altres persones, tenir un registre de les accions en què s’ha participat... Aquest web serà la plataforma que recollirà tots els processos i espais de participació ciutadana que desenvolupi l’Ajuntament del Masnou.

> Presencialment, omplint les butlletes que es distribuiran a tots els domicilis i a diversos equipaments municipals. Caldrà dipositar-les a les urnes que hi haurà als llocs següents:

  • Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC)
  • Biblioteca Joan Coromines
  • Ca n’Humet
  • Complex Esportiu
  • Equipament de Proximitat Els Vienesos
  • Espai Cívic els Masovers (nou!)
  • Espai Cívic i Veïnal d’Ocata (nou!)

Quines s'acceptaran?

> Han de ser inversions d’interès públic per al municipi, és a dir, despeses destinades a allò que l’Ajuntament pot construir o adquirir, i que siguin perdurables en el temps.

> Han de donar resposta a una necessitat concreta.

> S’han de poder valorar econòmicament.

> La seva naturalesa s’ha de correspondre amb les competències municipals.

> Han de ser viables, tant des del punt de vista tècnic com econòmic.

> Han de respectar les lleis i normatives i no poden contradir els plans municipals vigents.

> No poden implicar la generació d’un nou servei (no poden generar despeses addicionals a l’Ajuntament).

> No poden ser subvencions, ni ajuts a entitats o col·lectius, ni estudis, ni anàlisis.

> Cap proposta no pot suposar una despesa superior a 250.000 euros.

En aquesta llista de condicions s’han detallat els aspectes més rellevants. Es poden consultar totes les limitacions i exemples concrets a www.elmasnou.cat/pressupostos-participatius.

Precedents

Aquesta és la tercera edició dels pressupostos participatius. En la primera, la 2020-2021, el projecte més votat va ser la il·luminació del tram del passeig Marítim més proper a Premià de Mar. L’altre projecte escollit va ser la millora de l’enllumenat públic del municipi seguint criteris de sostenibilitat. Tots dos ja s’han fet realitat.

En la segona edició, la 2022-2023, va guanyar un projecte molt similar: il·luminar l’altre extrem del passeig Marítim, el més proper a Montgat. S’està treballant per fer-lo realitat, ja que per actuar a primera línia de mar cal aconseguir els permisos corresponents, de la demarcació de Costes del Ministeri de Transició Ecològica i d’ADIF. L’altre projecte seleccionat en la segona edició va ser reforçar les actuacions per millorar l’accessibilitat de les voreres. Tots dos projectes s’han previst al pressupost municipal d’enguany; properament, s’iniciaran els tràmits per adjudicar-los. En la primera edició van votar 2.499 persones (12,31% de participació). En la segona, 2.731 (13,41%).

Cartells dels pressupostos participatius 2024-2025

Pressupostos participatius 2024-2024

Fases

FASES DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS 2024-2025

Dijous 1 de febrer, a les 19 h, a la Sala Joan Comellas

 FASE 0     

Presentació pública del procés de pressupostos participatius del Masnou 2024-2025 i recollida de propostes a través d’un taller participatiu.

De l’1 al 21 de febrer del 2024

 FASE 1

Presentació de propostes, a www.elmasnou.cat/pressupostos-participatius o mitjançant la butlleta.

Taller familiar d’elaboració de propostes, el 10 de febrer (a les 10.30 h, a Ca n’Humet).

Març-abril del 2024

FASE 2

Validació tècnica de les propostes rebudes.

Maig 2024

FASE 3

Priorització de les propostes que passaran a la fase final de votació, mitjançant diversos tallers participatius.

 Setembre-octubre 2024

FASE 4

Votació final, oberta a totes les persones majors de 16 anys empadronades al Masnou.

 Any 2025

FASE 5

Inici de l’execució de les propostes guanyadores.

 

 

Un dels cartells dels pressupostos participatius 2024-2025
Un dels cartells dels pressupostos participatius 2024-2025
Autor: Ajuntament del Masnou.