La Junta Local de Seguretat constata una reducció d'infraccions penals en la comparació amb el 2019

Última revisió 15-12-2021 17:32
14/12/2021

Les estadístiques recullen un punt d’inflexió a partir del juliol, quan es va revertir la situació d’inseguretat que es va viure al juny

La Junta Local de Seguretat, que es va reunir a l’Ajuntament divendres passat, va constatar que enguany s’ha registrat una reducció de l’1,5% en l'estudi comparatiu que aplega les infraccions penals conegudes al municipi entre els mesos de gener i octubre dels anys 2019 i 2021. S’ha passat de registrar 1.167 fets (2019) a 1.149 (2021). Es comparen les dades registrades entre els mesos de gener i octubre dels anys 2019 i 2021, perquè el confinament de la població decretat per la pandèmia distorsiona l’estadística del 2020. En general, segons els representants policials, les estadístiques del Masnou el situen una mica per sota de la mitjana dels municipis de l’entorn pel que fa a delictes, infraccions i incidents registrats.

En desgranar les dades, destaca una reducció notable, del 47,9%, en el nombre de robatoris amb força en domicilis del Masnou. Entre gener i octubre d’enguany se n’han comès 38. En el mateix període del 2019 n’hi va haver 73. Per contra, enguany sí que s’ha registrat un augment (32,4%) dels robatoris amb força a l’interior de vehicles. Entre gener i octubre del 2021 n’hi ha hagut 139; en el mateix període del 2019 n’hi va haver 105. En global, hi ha hagut una reducció de l’1,8% en les estadístiques de robatoris amb força.

En general, segons fonts policials, el Masnou ha experimentat una millora notable de la seguretat ciutadana a partir del juliol, just després d’un mes de juny en què hi va haver un increment del nombre de robatoris amb força i intimidació a la via pública, situació que va motivar una concentració ciutadana per reclamar seguretat i que l’Ajuntament convoqués la Taula de Seguretat Veïnal. A partir d’aquí, l’augment de patrulles dels cossos de seguretat, tant de la Policia Local com dels Mossos d’Esquadra, i la col·laboració ciutadana, entre altres factors, van aconseguir revertir la situació, cosa que queda reflectida en les estadístiques policials.

Més enllà del reforç policial, l’Equip de Govern ja va posar sobre la taula el juliol passat que calia combinar les actuacions policials amb altres mesures preventives, com el projecte Sostre 360°, el Servei d’Intervenció en les Famílies d’Infants i Adolescents en Situació de Risc (SIAF), els dinamitzadors de carrer i l’equip municipal de vigilants de proximitat. De fet, els representants policials van subratllar el bon funcionament d’aquestes iniciatives, especialment del projecte Sostre 360°.

Van destacar-ho a la Junta Local de Seguretat que va tenir lloc el divendres passat, 10 de desembre, i que va comptar amb la participació de Jaume Oliveras, alcalde del Masnou, la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Seguretat Ciutadana, Sílvia Folch, i la cap de l’Oficina del delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Cristina Paraira, així com de representants de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil.

Junta Local de Seguretat del 10 de desembre del 2021.
Junta Local de Seguretat del 10 de desembre del 2021.
Autor: Domènec Cano Senties.