La fi dels peatges a la C-32 engega la transformació del Camí Ral en un veritable passeig

Última revisió 02-09-2021 08:20
01/09/2021

Durant la Setmana de la Mobilitat, es presentarà l’avantprojecte de reurbanització de l'N-II per reduir-ne el trànsit i ampliar-hi l’espai per a vianants i bicicletes

Avui, 1 de setembre, s’ha alliberat de peatges la C-32, l’autopista de pagament més antiga de l’Estat espanyol. És una fita històrica, reivindicada durant dècades per bona part de la societat maresmenca i dels ajuntaments de la comarca. De fet, l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, ha participat aquesta mitjanit a l’acte organitzat per l’Ajuntament d’Alella per celebrar l’aixecament de la barrera més propera al Masnou. També hi ha assistit l’alcalde del poble amfitrió, Marc Almendro, així com el de Teià, Andreu Bosch, juntament amb veïns i veïnes de les tres viles i regidors i regidores dels seus consistoris. Per part masnovina, hi han anat Sílvia Folch, primera tinenta d’Alcaldia; Maria Llarás, quarta tinenta d’Alcaldia, i Albert Alfaro, regidor de Mobilitat.

Tots tres alcaldes han pres la paraula per destacar alguns dels aspectes més rellevants de la fi dels peatges a la C-32. “Amb això no n’hi ha prou; cal millorar l’accessibilitat a la C-32, amb nous accessos a Vallmora i Teià, per poder pacificar el trànsit a l’N-II i a l’interior dels tres municipis”, ha destacat l’alcalde del Masnou. Oliveras també ha assenyalat la importància que tots tres pobles veïns treballin plegats per tal que es compleixin els compromisos presos per la Generalitat de Catalunya. El batlle es referia al fet que la construcció dels nous accessos a la C-32 i la millora del que ja existeix a Alella són algunes de les actuacions que va anunciar Jordi Puigneró, vicepresident del Govern i conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en la presentació de l’Estudi sobre la Mobilitat al Maresme, que va tenir lloc el 27 d’agost a Mataró. Oliveras ha recordat alguns dels objectius que han aconseguit aquests tres pobles fent pinya, com la instauració de la nova línia d’autobús que els uneix amb l’hospital de Can Ruti i el centre de Badalona.

Repercussió a l’N-II

La inèdita gratuïtat de la C-32 fa que la Generalitat prevegi que acabi absorbint bona part del trànsit de l’N-II. Això permet engegar una transformació de gran envergadura al Camí Ral, la façana marítima del Masnou. Sabent des de fa temps que avui s’eliminarien els peatges, l’Ajuntament del Masnou va encarregar un avantprojecte de reurbanització del Camí Ral. Es presentarà públicament el 16 de setembre, a les 19 h, a la Sala Joan Comellas (Edifici Centre). S’hi projectarà un vídeo que explica la transformació d’aquesta via i que il·lustra l’aspecte de passeig que tindrà, en comptes de l’actual carretera d’alta capacitat.  L’acte és obert a tothom, però l’aforament és limitat. Per assistir-hi, cal inscriure-s’hi prèviament a l’adreça mobilitat@elmasnou.cat, indicant-hi el nom i els cognoms de les persones que volen anar-hi.

La presentació de la transformació del Camí Ral donarà el tret de sortida a la programació local de la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebra del 16 al 22 de setembre. La segona activitat serà, precisament, la celebració d’una jornada ludicofestiva al tram central de l’N-II, que es tallarà al trànsit. Es farà el diumenge 19 de setembre, entre les 10 i les 14 h. Hi haurà activitats familiars per fomentar l’ús de la bicicleta i altres reclams lúdics que s’organitzaran amb la col·laboració de diverses entitats del municipi. A més, a l’Espai Casinet es podrà veure el vídeo que explica l’avantprojecte de reurbanització del Camí Ral. Es tracta del mateix audiovisual que s’haurà presentat per primera vegada el 16 de setembre a l’Edifici Centre. Finalment, el dimecres 22 serà el Dia del Transport Públic. L’autobús urbà (C19) serà gratuït. A més, les persones que aquell dia utilitzin el tren podran aparcar de franc al recinte del port del Masnou. Només caldrà que presentin el bitllet o l’abonament del tren utilitzat aquell dia a l’entrada del port més propera a la carretera d’Alella per obtenir un tiquet de sortida gratuït.

Nou passeig per a les persones

La transformació urbanística del Camí Ral que planteja l’Ajuntament té l’objectiu de convertir-lo en un veritable passeig, amable i agradable per a les persones. Això s’aconseguirà limitant el trànsit de vehicles privats a un carril per sentit a l’N-II. Es donarà prioritat als autobusos, que milloraran la seva connexió amb les estacions de tren. També es construirà un carril bici i s’ampliaran les voreres i els espais exclusius per als vianants, amb noves zones d’esbarjo i d’estada. El verd s’hi imposarà, ja que s’enjardinarà la via i s’hi plantaran més arbres. Tot plegat reduirà la contaminació i el soroll i obrirà noves oportunitats de dinamització econòmica i comercial del front marítim.

Alhora, quant a la mobilitat dels vehicles, es preveu la construcció de tres noves rotondes al tram masnoví de l’N-II. La primera, a Can Teixidor, permetrà millorar notablement el trànsit de vehicles i la seguretat viària en aquesta zona i al tram més baix de la carretera d’Alella. La segona s’ubicarà al torrent de Can Gaio i millorarà la connexió amb el barri d’Ocata. La tercera crearà un accés directe a la carretera nova de Teià i al sector de Voramar. En paral·lel, i tornant a la C-32, la Generalitat de Catalunya preveu construir-hi nous accessos i millorar-ne alguns dels existents, per fer-la més permeable als municipis del seu voltant i desincentivar el trànsit a l’N-II. Dos dels nous accessos plantejats donaran servei al Masnou, sempre que s’executin les actuacions previstes. Un es construirà a l’actual àrea de descans de Vallmora i connectarà l’autopista de forma directa amb el Masnou Alt i l’àrea d’influència de l’avinguda Cusí i Furtunet. L’altre nou accés, a Teià, absorbirà el trànsit dels sectors de Santa Madrona i d’Ocata, així com el de la carretera nova de Teià. A més a més, es construirà una nova rotonda a l’accés que ja existeix a la carretera d’Alella, el del peatge, per millorar la seguretat i la fluïdesa del trànsit.

Els alcaldes Marc Almendro (Alella), Jaume Oliveras (el Masnou) i Andreu Bosch (Teià), en l'acte per celebrar l'aixecament dels peatges a la C-32..
Els alcaldes Marc Almendro (Alella), Jaume Oliveras (el Masnou) i Andreu Bosch (Teià), en l'acte per celebrar l'aixecament dels peatges a la C-32..