L’Espai Escènic s’omple el 25-N de persones determinades en la lluita per erradicar aquesta xacra
Desenes de persones van assistir la tarda del divendres 25 de novembre a l’Espai Escènic Iago Pericot per participar en l’acte de commemoració del Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència Masclista. Es va traslladar a la sala de Ca n’Humet davant la previsió de pluja, ja que inicialment s’havia programat als jardins dels Països Catalans.
A més dels parlaments de condemna envers el masclisme i les seves violències, l’acte va comptar amb una representació teatral protagonitzada per les dones que havien participat en el taller “Jo actuo”. Alumnat de l’Escola Lluís Millet i del Centre de Formació de Persones Adultes (CFPAM) van acompanyar-les recitant poemes i fent una intervenció artística amb màscares i globus. Per tal de facilitar l’assistència de totes les persones que ho desitgessin, l’acte va comptar amb un espai d’acollida infantil emmarcat al programa "Temps per Cures".
Abans d’aquestes actuacions, Monika González, regidora d’Igualtat, va d’obrir l’acte amb la lectura de la Declaració institucional del 25-N, un text consensuat per bona part de les administracions catalanes. El manifest fa enguany un esment específic a “les violències sexuals, les més prevalents d’entre totes les formes de violència masclista, les més invisibilitzades i les més naturalitzades”. Davant d’això, la declaració posa en valor “els dos grans canvis impulsats pels feminismes”, referint-se al fet de “posar el consentiment al centre” i a l’exigència “que es faci efectiva la diligència deguda dels poders públics i que s’erradiqui tota forma de violència institucional”. Finalment, les administracions signants expliciten el seu “compromís amb la llibertat de les dones” com a únic camí per aconseguir “una societat més lliure”.
González va completar la seva intervenció explicant dues mesures concretes que està preparant l’Ajuntament del Masnou. “Reafirmarem el nostre compromís amb el primer Pacte Municipal per un Masnou Lliure de Violències Masclistes i de LGTBIQ-fòbia”, va dir, referint-se a la primera acció. Tot seguit va anunciar “la posada en marxa d’una xarxa de punts liles per tot el municipi per reforçar la sensibilització i millorar les accions de suport i abordatge de la violència de gènere i per identitat sexual”.
Per cloure l’acte, l’alcalde, Jaume Oliveras, també va destacar algunes idees que s’estan duent a la pràctica al Masnou, en coherència amb “el compromís per erradicar la violència contra les dones i aconseguir una societat més lliure i igualitària”. Va citar el projecte de coeducació que s’ha posat en marxa a les escoles, arran “d’una iniciativa de les associacions de famílies d’alumnes”. “És una mesura molt important per tal que els infants creixin integrant el valor de la igualtat”, va dir, abans de recomanar a tothom l’exposició “Dones destacades del Masnou”, que es pot visitar a la Casa de Cultura fins a l’11 de desembre: “És una mostra que visibilitza el paper que han fet dones del Masnou en molts àmbits”.
En paral·lel a les iniciatives locals, el batlle no va estar-se de denunciar la violència física, però també la que no ho és, assenyalant directament els insults que s’estan sentint “en àmbits que haurien de ser un mirall per a la societat, com les cambres parlamentàries”. “Hi veiem actituds que haurien de ser perseguides i penalitzades, perquè normalitzar l’insult i l’amenaça contra les dones és normalitzar la violència”, comentava Oliveras, que va afegir que la lluita contra la violència masclista “és també la lluita contra l’homofòbia i contra el racisme”. “En definitiva, és també la lluita contra el feixisme, que té, dissortadament, una representació que abans no tenia. Hem de prendre consciència per fer-lo retrocedir”, manifestava, abans de citar altres societats del món “on la violència contra les dones està encara institucionalitzada”, citant, en concret els casos de l’Iran i del país que acull el mundial de futbol, Qatar.