El Masnou acull temporalment menors estrangers no acompanyats

Última revisió 01-10-2018 09:24
26/09/2018

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya, que té la competència en atenció als menors, ha escollit l’Alberg Batista i Roca del Masnou com a centre d’acollida temporal d’emergència. En concret, s’han habilitat 92 places per a nois d’entre 14 i 17 anys provinents del nord d’Àfrica. 

El dimarts 25 de setembre, la directora de la DGAIA, Georgina Oliva, es va reunir amb l’alcalde, Jaume Oliveras; la regidora d’Ensenyament, Sílvia Folch, i el regidor d’Acció Social, Albert Alfaro, al mateix centre. Durant la visita, se’ls va informar que els menors estan assistits les 24 h del dia per professionals de l’entitat contractada per la Generalitat de Catalunya, encarregada de gestionar el centre. En el cas del Masnou, es compta amb un equip d’educadors per sobre la ràtio, així com amb personal de seguretat, alhora que se’ls ofereixen mesures de primera necessitat com roba, atenció mèdica i psicològica, i protecció jurídica. Quan surten del centre, han d’anar acompanyats per aquest personal, en grups de 7 a 14 persones. 

L’estada d’aquests menors oscil·la entre una setmana i quinze dies i, després, se’ls deriva a un centre d’acollida. Des de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) es va informar que aquesta és una mesura transitòria i de primera necessitat i treballen amb la previsió que, en un futur proper, l’Alberg es converteixi en un centre d’acollida amb un màxim de 40 places. 

Durant l’últim any s’han produït a Catalunya 3.000 noves arribades de menors nouvinguts sense referents familiars i, només entre juny i setembre d’enguany hi han arribat la mateixa xifra que durant tot l’any 2017. Actualment, la Generalitat es fa càrrec de la protecció de 2.100 menors i ha obert centres d'emergència com el del Masnou per atendre els menors no acompanyats que no tenen plaça als centres d'acollida. Mentre els menors estiguin al centre del municipi, es realitzaran reunions de seguiment entre ambdues administracions.