Exposició i foto vídeo novel·la en el centenari de Pere Pujadas

Última revisió 16-01-2020 10:30
10/01/2020

El 17 de gener es presenta l’audiovisual ‘Plaça d’Ocata’ i s’inaugura la mostra d’obres del pintor masnoví, que es podrà visitar durant tot l’any

El divendres 17 de gener, l’Espai Escènic acull a les 19 h la presentació de la foto vídeo novel·la Plaça d’Ocata, dirigida per Joan Casellas i Victòria Pujadas, amb Erik Skoogh com a operador de càmera i muntatge. Amb aquest acte arrenca l’Any Pujadas, amb què es vol commemorar el centenari del naixement del popular pintor masnoví Pere Pujadas Roig (el Masnou, 1920-2005). Durant l’acte es presentarà el capítol pilot de la sèrie, que s’anirà fent pública setmanalment, fins a constituir una única peça de prop de 40 minuts. Cada capítol es podrà veure per xarxes socials i als mitjans municipals.

El mateix divendres 17 de gener, després de l’acte a l’Espai Escènic, a les 20 h, aproximadament, s’inaugurarà a la Casa de Cultura l’exposició “Centenari del pintor masnoví Pere Pujadas”. La mostra recull els quadres al voltant dels quals s’ha construït la foto vídeo novel·la, a més d’altres peces. Es podrà visitar durant tot el 2020.

El de Pere Pujadas és un nom vinculat fortament al desenvolupament de la història i la cultura del Masnou. Va saber combatre la foscor i les ombres dels esdeveniments que li van tocar viure en la seva joventut –marcada per la Guerra Civil, per haver format part de la Quinta del Biberó i pel seu pas per un camp de concentració a França– amb la lluminositat i el moviment de la seva pintura.

La seva activitat professional el va portar a desenvolupar tasques estretament relacionades amb el Masnou, com el fresc de l’absis de l’església de Sant Pere o la restauració de la Casa de Cultura. Com a artista, va deixar la seva empremta als carrers del seu poble, no només omplint de gats l’espigó i algunes parets, sinó fent del Masnou el principal escenari de la seva pintura, obsessionada per captar el moviment dels elements naturals, que és tan com dir la vida en la seva màxima expressió.

Guardonat amb diversos premis de pintura arreu del territori català, va comptar amb el reconeixement i l’estimació dels seus convilatans. Aquesta mostra és un exemple del profund vincle entre l’artista i el Masnou, amb la qual es volen commemorar els cent anys del seu naixement.

La donació

Al mes de juny de 2018, les filles de l’artista van formalitzar la donació d’un conjunt de 37 obres de Pere Pujadas Roig a l’Ajuntament del Masnou. La donació consta d’acrílics, aquarel·les i quadres de tècnica mixta en què es representen diferents paisatges de Catalunya amb l’estil inconfusible de l’artista. Hi ha peces de vistes del port de Barcelona, de la Selva, de Tossa de Mar, d’Esparreguera, de Vic i d’Arenys i, per descomptat, vistes del poble i racons emblemàtics del Masnou, com Can Mílio, el campanar o el port. També cal destacar que en la donació hi ha els quadres més emblemàtics de l’artista de gent al carrer, que es fonen i confonen amb el paisatge urbà.

Vídeos

Tràiler de "Plaça d'Ocata"

Et pot interessar