Establert per sorteig l'ordre d'adjudicació dels habitatges protegits U d'Octubre

Última revisió 14-07-2023 08:03
13/07/2023

Bona part dels 357 sol·licitants van acudir ahir a l’Espai Escènic Iago Pericot per presenciar-lo

L’Espai Escènic Iago Pericot va acollir ahir a la tarda el sorteig públic que ha establert l’ordre d’adjudicació dels 38 habitatges protegits (HPO) que s’estan acabant de construir a la plaça de l’U d’Octubre. L’acte va comptar amb un públic format per més de 150 persones. Moltes són part de les 357 que configuren les llistes definitives de sol·licitants d’aquests HPO. El sorteig es va retransmetre en directe al canal Youtube de l’Ajuntament. Se'n pot mirar el vídeo clicant aquest enllaç.

L’Oficina d’Habitatge de l’Ajuntament del Masnou es posarà en contacte amb tots els sol·licitants per anunciar-los la posició que els ha atorgat el sorteig. En qualsevol cas, les persones que vulguin resoldre dubtes poden contactar-hi mitjançant l’adreça electrònica habitatge@elmasnou.cat i el número de telèfon 93 557 17 77.

El sorteig es va fer a la manera tradicional, amb un bombo i centenars de boles numerades, que es corresponen amb els números atorgats a les persones incloses a les llistes definitives de sol·licitants. En realitat, es van fer tres sortejos, perquè hi ha diverses llistes que agrupen els sol·licitants en funció dels seus perfils.

 • Llista A – Contingent general (30 habitatges)
  En aquesta llista els sol·licitants estaven dividits en dos subgrups (cadascun amb el seu sorteig), en funció de si estan o han estat empadronats al Masnou, cosa que els atorga prioritat, o no. Total: 333 sol·licitants (287 amb padró i 86 sense).
   
 • Llista B – Persones amb mobilitat reduïda (2 habitatges)
  No es va fer cap sorteig, s’han adjudicat directament, perquè només hi havia 2 sol·licitants.
   
 • Llista C – Famílies monoparentals, persones discapacitades amb un grau igual o superior al 33% i sense necessitat d’habitatge adaptat i víctimes de violència de gènere (6 habitatges)
  Total: 22 sol·licitants.

Per tant, els sortejos han establert els ordres d’adjudicació dels habitatges reservats per a cadascuna de les llistes. És a dir, un cop acreditats els requisits i la documentació presentada, se citaran els sol·licitants seguint l’ordre resultant del sorteig per tal que escullin un habitatge i signin el document d’adjudicació. S’iniciarà el procés amb les persones de la llista B. Es continuarà amb les de la C i es culminarà amb les de la A. S’ha de concretar que, dins de cadascuna d’aquestes llistes, s’aplicaran criteris de priorització vinculats a l’empadronament.

Una fita molt esperada

El sorteig va comptar amb la presència de l’alcalde del Masnou, diversos regidors i regidores de l’Equip de Govern i representants de l’IMPSOL, organisme que pertany a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), promotora d’aquests HPO en col·laboració amb l’Ajuntament del Masnou. Jaume Oliveras, alcalde del Masnou; Maria Llarás, primera tinenta d’Alcaldia; i Amadeu Iglesias, gerent de l’IMPSOL, van fer uns breus parlaments a l’inici de l’acte per donar la benvinguda a les persones presents i subratllar la transcendència del fet d’adjudicar habitatge públic, després de molts anys i tenint en compte les dificultats que ha de vèncer la ciutadana per accedir a aquest bé de primera necessitat. 

L’alcalde va manifestar que augmentar el nombre d’habitatges protegits “és una prioritat per a l’Equip de Govern, ja des dels mandats anteriors”. En aquest sentit, va recordar les tres noves promocions d’habitatges protegits en règim de lloguer es tiraran endavant, “als carrers de Montevideo, de Pau Casals i d’Almeria” i “tres més ja plantejades, a Can Bernades i la Colomina”. A més, va citar l’edifici d’HPO en règim de lloguer i venda que també promou l’AMB i que s’està construint a la plaça Nova de les Dones del Tèxtil. Oliveras va voler precisar “que no és fàcil ni ràpid el llarg procés que s’ha de completar per fer realitat aquests projectes”, referint-se a la construcció dels edificis i el seu finançament, però també als tràmits administratius que calen per dotar-se de sòl públic i destinar-lo a aquesta finalitat.

En aquest sentit, Maria Llarás, actual tinenta d’Alcaldia i regidora d’Habitatge fins a les eleccions municipals del 28 de maig, va agrair la col·laboració de l’AMB amb l’Ajuntament i la paciència de tots els sol·licitants: “És complicat estar inscrit al registre de sol·licitants i haver d’esperar durant anys”. Com a exemple de les traves que poden sorgir, es va referir a la promoció d’HPO que s’està construint a la plaça Nova de les Dones del Tèxtil. Les obres, que s’han reprès fa uns mesos, es van aturar el juny del 2022 per problemes sorgits amb l’empresa constructora.

Ramon Torra, gerent de l’AMB, també es va mostrar satisfet per “la col·laboració entre administracions per realitzar projectes de qualitat”, com els HPO de la plaça de l’U d’Octubre. “Avui som aquí, estem culminant un projecte que ha donat com a resultat un edifici magnífic”, va assegurar, referint-se a la qualitat de l’obra i del disseny arquitectònic i urbanístic. A més a més, va remarcar el fet que sigui una promoció “inclusiva”, precisament perquè s’han reservat alguns dels habitatges a persones amb mobilitat reduïda, amb altres discapacitats o amb circumstàncies socioeconòmiques que les fa vulnerables. L’últim de prendre la paraula va ser Josep Ramon Murillo, cap del Servei de Gestió i Processos de l’IMPSOL, que es va encarregar d’explicar el funcionament del sorteig just abans que s’introduís al bombo el primer grup de boles numerades. Víctor Esquirol, notari, va presenciar la totalitat d’un sorteig que va durar prop d’una hora per tal de donar-ne fe.

La promoció d’HPO de la plaça de l’U d’Octubre és fruit de la col·laboració entre l'Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL), de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i l’Ajuntament del Masnou.