El Masnou viu una cap de setmana farcit de propostes

Última revisió 24-05-2022 08:46
23/05/2022

Entre els dies 20 i 22 de maig, l’agenda masnovina ha estat plena de propostes per a tots els gustos. El cap de setmana es va encetar amb la inauguració a la Casa de Cultura de l’exposició itinerant “El llegat indià”, organitzada per la Xarxa de Municipis Indians, que fins al 19 de juny mostrarà els episodis més fascinants de la història moderna a la comarca. Hi van assistir l’alcalde, Jaume Oliveras; la regidora de Cultura, Neus Tallada; i el president del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme i vicepresident de la Xarxa de Municipis Indians, Joaquim Arnó. Anna Castellví, coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians, va ser l’encarregada de fer una visita guiada de l’exposició a les poques persones que van assistir a l’estrena. La mostra sobre el llegat indià es complementa amb la conferència: "La participació dels catalans en el tràfic d'esclaus (1810-1867)", que tindrà lloc el 9 de juny (19.30 h) a la Sala Joan Comellas.

També aquella tarda va tenir lloc la presentació de Declaració d'invencions, el primer llibre del masnoví Ricard Sunyol, guanyador del prestigiós premi literari Mercè Rodoreda de Contes i Narracions. Va tenir molt bona acollida de públic, es va fer a la Sala de les Lletres de la Biblioteca Joan Coromines i el periodista i també masnoví Ofer Laszewicki va ser l’encarregat de conduir-la. L’obra és un recull de relats plens d’humor, però també truculents i crítics. Com es va explicar a la recent entrevista que l’escriptor va concedir a la revista municipal El Masnou Viu, “són relats que disparen a moltes dianes, com el món literari, el sistema capitalista i la societat en què vivim, entre d'altres”.

El dissabte 21, les propostes es van encetar al mateix equipament, la Biblioteca. Els més petits van poder gaudir dels titelles de la Companyia Les Granotes, que van portar fins al Masnou l'espectacle És un arbre amic. La història d’aquesta activitat especial emmarcada dins del cicle “L’Hora del Conte” explicava les aventures d’un gos i un ocell que fan l’impossible perquè no es talli un arbre molt antic en un parc infantil on es vol construir una fàbrica d’electricitat. 

Ja al vespre, prop de 120 persones van omplir les butaques de l’Espai Escènic Iago Pericot per gaudir d’un concert solidari. La trobada de les corals del Masnou i els voltants tenia com a fi solidari recaptar fons per contribuir al benestar dels nens i nenes de la Fundación Khanimambo, a Praia de Xai Xai, Moçambic. Hi van participar les corals La Teatral i Xabec, del Masnou; Joia, d’Alella, i Vilassons, de Vilassar de Mar.

El diumenge 22 va tenir lloc una altra iniciativa per recaptar fons per a organitzacions sense ànim de lucre: la festa familiar solidària. L’entitat Fem Fira, juntament amb moltes altres entitats locals que s’hi van afegir per col·laborar, van organitzar aquesta celebració als jardins dels Països Catalans. La jornada va incloure jocs i tallers, actuacions, parades i, fins i tot, una tómbola. En aquesta ocasió, els beneficis van destinar-se a favor de The Ricky Rubio Foundation.

Fins al 29 de maig es pot visitar a l’Espai Casinet la mostra “Alteracions”, de l’artista masnoví José Luis Paz Fo. El matí de diumenge 22, Paz Fo va compartir amb una dotzena d’infants el seu procés creatiu, especialment el llenguatge que ha creat a través dels números. Els assistents van fer-li preguntes i les seves pròpies interpretacions sobre què es podia explicar amb aquest llenguatge. Al final, entre tots van fer un parell de dibuixos amb números.

També diumenge, l’itinerari "Les dones del tèxtil al Masnou" va fer un repàs de la història de la indústria tèxtil a partir dels testimonis de les seves protagonistes. Un total de 22 persones van resseguir la petjada d’algunes de les fàbriques que van omplir durant anys el paisatge del municipi: Ca n’Humet, Cal Soberano, Sedalines el Pino o Can Xala.

Les activitats de L’Hora del Conte, el taller de l’artista Paz Fo i la festa familiar solidària estan incloses dins la programació per celebrar el Dia Internacional de les Famílies. En trobareu més informació clicant aquí.