El Masnou nomena a Juan Antonio Masoliver fill predilecte

Última revisió 02-11-2022 08:24
28/10/2022

L’Ajuntament reconeix l’escriptor, crític literari i acadèmic amb el màxim títol oficial

Àlbum de fotografies de l'acte

 

 

Juan Antonio Masoliver ja té el reconeixement del seu poble natal: aquest dijous, 27 d’octubre, va ser declarat fill predilecte del Masnou. Masoliver va rebre el títol de màxima distinció del municipi en un emotiu acte a la Sala Joan Comellas després que el juliol del 2021 el Ple de la corporació municipal aprovés per majoria absoluta reconèixer la trajectòria de l'escriptor, crític literari i acadèmic. A més de la presència institucional, l’acte va comptar amb familiars i amics de l’homenatjat i una nodrida representació de veïns i veïnes del Masnou.

Durant l'acte, conduït per Esther Lázaro, es van poder escoltar diversos parlaments. El primer, de la seva amiga i, a més a més, editora, Sandra Ollo, directora de l’editorial Acantilado, on es troben publicades gran part de les obres de Masoliver. Centrant-se en la seva literatura, Ollo el va descriure com a “coherent i obstinat en els seus temes, expressiu i profundament lliure, és capaç de perdre's en aquest espai enigmàtic que separa la ficció de la realitat i, en aquest vertigen, els seus coneixements, el seu humor i la seva intel·ligència són la taula de salvació capaç de solucionar qualsevol indici de naufragi”. 

Les obres de Juan Antonio recullen la veu de la memòria i el Masnou, com a lloc, com a tema i com a origen, és motiu recurrent en la seva trajectòria literària. Masoliver va viure la seva infantesa al poble, va marxar quaranta anys a Londres i va retornar als orígens l’any 2004, per establir-se aquí definitivament. El municipi representa aquest anhel de retorn a casa, la necessitat d’aixopluc, de tornar i repassar l’educació sentimental pròpia per entendre i, sovint, sanar, el present. Per això, durant l’acte es va fer un recorregut virtual per la ruta literària que es va impulsar l’any 2019 titulada “Els ulls de la memòria del Masnou”, durant la quals es camina per diversos racons del poble que han esdevingut una referència geogràfica i espacial clau en l’obra narrativa i en la poesia de l’autor. Des de la casa familiar de l’escriptor fins a l’escola Escolàpies, el carrer de Fontanills, La Calàndria o la plaça d’Ocata. Precisament, en arribar a aquest punt, Natàlia de León, neboda de l’homenatjat, va llegir unes paraules en nom del filòsof masnoví Gregorio Luri, amic de Masoliver, que no va poder ser present a l’acte. Luri va dedicar-li un vocabulari de 23 paraules per repassar la seva obra i, també, la seva vida, “amb l'intent de fer una cosa així com un retrat cubista d'una personalitat —la teva— que em sembla inclassificable”. De León en veu de Luri va cloure el parlament dient: “Tot plegat no és més que una invitació a llegir Masoliver”.

La família de l’homenatjat va intervenir per agrair aquesta distinció. En el decurs dels parlaments, els seus fills, Yashin i Ilya Masoliver, la seva neta, Carmina Masoliver, arribats de Londres, van afirmar sentir-se “orgullosos que hagi estat reconegut pel poble que tant estima i que ha estat part de la seva vida durant tant de temps”. Per part de la seva extensa família política, la seva cunyada, Soledad Hernández, es va centrar a realçar el paper de Tono –tal com és conegut entre el seu cercle més proper– dins la família. “El seu coneixement i amor per la literatura, la seva capacitat de mantenir-se actiu i la seva experiència de vida ens ajuden a mantenir vives les regles d’aprenentatge entre tots nosaltres”, i va afegir, “i el seu tarannà l’ha convertit en un referent familiar que contribueix a la fortalesa de la nostra família”. La seva neboda, Annabel Ligero, acompanyada per Borja Pardo, també es va sumar a l’homenatge de l’escriptor posant música i veu a un dels seus poemes.

El moment principal el va protagonitzar el mateix Juan Antonio durant el seu parlament. Va agrair el reconeixement compartit amb els “germans predilectes”, Jordi Pericot i Carme Giralt, i va deixar palesa la seva estima pel municipi: “El Masnou ha estat per a mi molt important i crec que n'he deixat testimoni en els meus llibres”. Durant el seu discurs, Masoliver també va respondre  la pregunta que de ben segur molts dels seus lectors s’han preguntat en alguna ocasió: “Per què parlo sempre del Masnou? No és que en tingui nostàlgia, però m’agrada recuperar aquell poble de la meva infantesa escrivint. Aquesta vida no tinc  perquè perdre-la i l’escric perquè continuï amb mi”, i va aclarir que “i quan dic amb mi, vull dir amb tots els masnovins que van viure aquestes experiències”. En aquest sentit, l’alcalde, Jaume Oliveras, abans de fer-li entrega del títol acreditatiu com a fill predilecte, va dir que “has fet del Masnou un paisatge literari, un Masnou que trobem físicament als carrers, però que, vist des de la teva visió, també sorgeix un Masnou soterrat, amagat, d’aquelles històries que no se sabien o que se sabien a veus i s’amagaven”. Oliveras va seguir afirmant que “la història d’un municipi té clars i obscurs i tot ha de sortir a la llum”. Entre d’altres, l’autor ha deixat escrit a les seves obres experiències pròpies tan dures com els abusos sexuals que va patir quan era petit per part d’un professor d’un antic centre educatiu del municipi.

L’alcalde va deixar palesa l’admiració que sent cap a l’escriptor: “El valor literari de la seva obra és indiscutible”. I també va destacar el que, a parer d’Oliveras, és una de les seves virtuts: “Una de les coses més importants que té és que diu el que li dona la gana, i tenir el valor de dir sempre el que penses és una de les coses més importants que hi ha”.  El batlle va tancar l’acte dient que “el Masnou surt permanentment en la teva obra i els masnovins i masnovines hem de conèixer i agrair el fet que hagis donat al municipi aquesta dimensió internacional”.

Abans de l’acte, Masoliver va signar el Llibre d’honors i distincions al Fons Masoliver, que es troba a la Biblioteca Joan Coromines, i hi va deixar escrita una breu sentència pròpia de la personalitat de l’autor esmentada durant l’acte: “Aquest espai el reservo per al meu poble”.