El Masnou incorpora un nou desfibril·lador, ubicat al Mercat Municipal

Última revisió 09-01-2020 10:27
08/01/2020

En total, a la vila hi ha dotze aparells, a més dels que se sumen al servei de socorrisme de les platges durant la temporada de bany

El Mercat Municipal del Masnou es dota amb un nou desfibril·lador portàtil de darrera generació. Quedarà instal·lat a l’entrada de l’equipament (c. d’Itàlia, 48). Els desfibril·ladors són uns dispositius que poden ser crucials per salvar la vida a persones que pateixen una aturada cardíaca o cardiorespiratòria. En ser automàtics, administren una descàrrega elèctrica al cor de qui pateix aquesta situació, un cop l’aparell ha analitzat amb els seus sensors el ritme cardíac.

Aquest matí s’ha fet una breu demostració sobre com funciona el desfibril·lador, així com les maniobres de reanimació cardiopulmonar que cal fer immediatament a la persona per maximitzar les seves possibilitats de sobreviure i minimitzar el risc que pateixi seqüeles. Entre altres persones, hi han participat l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras; el doctor Lluís Asmarats, vicepresident de la Fundació Barcelona Salut; Víctor Arbós, director del Centre d’Institucions de CaixaBank; Yulay Martínez, regidora de Salut Pública i Salut Comunitària; i Sílvia Folch, primera tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica i Seguretat Ciutadana.

Dotze desfibril·ladors

Amb aquest nou aparell, cedit per la Fundació Barcelona Salut amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i de la Diputació de Barcelona, el Masnou ja té dotze desfibril·ladors. Durant la temporada de bany cal sumar a aquesta xifra els desfibril·ladors que incorpora el servei de socorrisme a les platges.

La Policia Local té sis d’aquests desfibril·ladors, disponibles les 24 hores de tots els dies de l’any, un dels quals es troba a la comissaria. Els altres cinc, portàtils, els duen les patrulles policials. La resta de desfibril·ladors es troben al Camp Municipal de Futbol del Masnou, al Camp Municipal d’Esports d’Ocata, al Complex Esportiu Municipal, al vestíbul de l’Espai Escènic Ca n’Humet i a la recepció de l’Edifici Centre, a més a més del que ara s’incorpora al Mercat Municipal.

Col·laboració

La instal·lació del nou desfibril·lador ha estat possible gràcies a una iniciativa impulsada per l’Ajuntament del Masnou, la Fundació Barcelona Salut i la Diputació de Barcelona, i compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. En aquest mercat hi ha 39 parades interiors en una superfície de 2.853,95 m2.

En el marc del projecte “Barcelona, mercats cardioprotegits”, el desfibril·lador del Mercat Municipal s’ha instal·lat a l’interior en un lloc de màxima visibilitat i accessibilitat per tal de cardioprotegir tota l’àrea comercial i la rodalia del mercat. D’aquesta manera, el Masnou es converteix en l'onzena localitat de Catalunya amb el seu mercat dotat d’aquest dispositiu a l’abast de qualsevol persona davant d’una necessitat terapèutica.

El programa de cardioprotecció "Barcelona, territori cardioprotegit", que es va iniciar fa tres anys a la ciutat de Barcelona, compta amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat, el SEM i diferents col·lectius professionals, entre els quals el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Associació de Farmàcies de Barcelona. L’any passat, la Fundació Barcelona Salut va signar un acord amb la Diputació de Barcelona per estendre la cardioprotecció a tots els mercats municipals de la província, iniciativa que compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”.

Proximitat i accessibilitat, factors clau

A Catalunya, una de cada quatre persones mor a causa d’una malaltia del cor. Poden afectar tothom, tant homes com dones, i a qualsevol edat, des de nadons fins a gent gran. Les malalties del cor són la primera causa d’ingrés hospitalari i fan perdre molta qualitat de vida a les persones que en són víctimes. La mort sobtada causa cada any més de 3.000 morts a Catalunya, xifra dinou vegades superior a la produïda per accidents de circulació. El desfibril·lador automàtic és un dispositiu de fàcil utilització que només actua en cas de necessitat i que pot ser aplicat per qualsevol persona encara que no tingui coneixements sanitaris.

Aquesta iniciativa de salut pública ha estat principalment impulsada per la Fundació Barcelona Salut (FBS), entitat sense ànim de lucre, fundada per 55 reputats metges i investigadors  (www.barcelonasalut.es). La fundació realitza diferents projectes en l’àmbit de la investigació i de la divulgació amb l’objectiu de promoure els hàbits de vida saludables i el coneixement de la salut entre la ciutadania. I, d'altra banda, hi ha "la Caixa", que és una de les majors fundacions d'Europa compromesa amb el present i el futur de les persones. Presidida per Isidre Fainé i dirigida per Jaume Giró, aquesta entitat gestiona de manera directa l'obra social que la identifica des de fa més de 110 anys. Així, actua en àmbits tan prioritaris com el social, l'educatiu, el cultural i el científic. Precisament l'any 2019 suposa la consolidació del seu Pla estratègic 2016-2019, que, sota el lema «Canviem presents, construïm futurs», incrementa el pressupost de l'entitat fins als 545 milions d'euros el 2019.