El Masnou celebra la Diada amb festa i reivindicació

Última revisió 12-09-2019 08:35
11/09/2019

Entre el fort vent, el Cant de la senyera, interpretat per la Coral Xabec, ha obert l’acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya al Masnou. Les ventades que s’han iniciat la matinada d’aquest dimecres, 11 de setembre, no han estat obstacle per a la trobada a la plaça que duu el mateix nom. L'acte ha reunit l’alcalde i alguns dels regidors i regidores del consistori, entitats, i masnovins i masnovines a títol individual.

Enguany no s’hi ha llegit cap manifest, però s’han sentit les paraules de la masnovina Carme Giralt, recentment guardonada amb la Creu de Sant Jordi, una de les màximes distincions que atorga la Generalitat de Catalunya, i que reconeix les persones que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat, en el terreny cívic i cultural. Giralt s’ha referit a la lluita constant dels catalans i catalanes “per defensar els nostres drets com a poble”. Crítica amb l’Estat espanyol, la Creu de Sant Jordi ha dit que “estem acostumats a lluitar” i que “som un poble molt tossut, no ens cal canviar, sempre hem estat rebels amb els que ens han volgut fer canviar de manera de fer i de pensar”.

Tal com ha dit la conductora de la celebració, l’actriu Eva de Luis, aquest acte no seria el que és sense la participació de grups polítics i totes les entitats i associacions que fan l’ofrena floral. En total, prop d’una cinquantena d’entitats locals han desfilat per ofrenar els seus coixins i rams de flors.

L’acte l’ha tancat l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, que ha donat les gràcies a tothom qui ha fet possible aquesta celebració, que segons ell ha estat “una aportació reivindicativa del Masnou a la Diada nacional”. El batlle també ha convidat el públic a assistir a la manifestació que tindrà lloc a la tarda a Barcelona i ha agraït la presència dels membres del consistori que han participat en la trobada, representant els partits polítics d’ERC-AM, FEM MASNOU, PSC, JxCAT-UNITS i CUP.

“Per reivindicar la nostra memòria històrica” —ha afegit Oliveras—, “el proper mes d’octubre començarem els actes commemoratius dels vuitanta anys de finalització de la Guerra Civil, i també commemorarem l’afusellament i l'assassinat del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, reobrint, de nou, els jardins que duen el seu nom”. La darrera reivindicació de l’alcalde del Masnou ha estat per demanar, un cop més, la llibertat dels presos i preses polítics.

Altres actuacions han amenitzat la celebració. La Colla Bastonera del Masnou ha ofert les actuacions de No volem ser i El rei de França. L’himne nacional de Catalunya, Els segadors, seguit per les quatre salves disparades pels Trabucaires d’Ocata, ha posat el punt i final a l’acte.

 

D'altres iniciatives en el marc de la Diada

Recentment, s’han col·locat les dues plaques que senyalitzen el Masnou com a municipi de la República catalana, com a conseqüència de la moció aprovada al Ple del juliol. La col·locada amb el límit del terme municipal de Montgat ja ha desaparegut.

També ha quedat restituïda la placa de la façana dels consistori en què es llegeix que la bandera espanyola hi oneja per imperatiu legal. A més, les entitats sobiranistes (ANC i Òmnium Cultural) han col·locat una lona que cobreix l’edifici del Casinet, amb motiu de la Diada i fins a la sentència del judici.