Constituït el Consell de la Vila d'aquest mandat

Última revisió 30-01-2020 14:13
30/01/2020

El Consell de la Vila per a aquest mandat, el màxim òrgan permanent de participació ciutadana de caràcter consultiu, va quedar constituït la tarda de dimecres, 29 de gener. Durant la sessió, d’acord amb els punts que preveia l’ordre del dia, l’Equip de Govern va presentar-hi el Pla d’actuació municipal (PAM) 2019-2023 i el primer projecte de pressupostos participatius que es duu a terme al municipi.

L’alcalde, Jaume Oliveras, va donar la benvinguda als nous representants de la ciutadania i va recordar-los la importància de l’òrgan de participació que representaven. Ho va fer acompanyat de Sílvia Folch, primera tinenta d’Alcaldia, del gerent del consistori, Alexandre Álvarez, i de l'expert en processos participatius, Gerard Quiñones, així com de personal tècnic.

Quant als pressupostos participatius, a la trobada es va crear una comissió de seguiment del procés i es va demanar als membres del Consell que actuessin com a corretja de transmissió per ajudar a complementar les accions de difusió. A més, es va aprofitar per anunciar que el proper 3 de febrer (a les 19 h a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre) tindria lloc una sessió pública de presentació del procés.

A la sessió també es va presentar el recentment aprovat Pla d’actuació municipal (PAM) per al període de l’actual mandat, 2019-2023. El Pla d’actuació municipal és un recull dels objectius estratègics, els compromisos i les actuacions més destacades que l’Equip de Govern municipal es proposa assolir durant el seu mandat. L’alcalde va recordar que aquesta serà la segona ocasió en què l’Ajuntament es dota d’aquesta eina de planificació, seguiment i avaluació de l’acció del Govern: l’anterior va ser en el mandat 2015-2019. També, que era un “document viu que no pretén ser excessivament ambiciós, perquè després se n’ha de verificar el compliment”. El batlle va explicar que les 266 actuacions previstes que s’hi recullen estan pressupostades i temporitzades. Alhora, va recordar que l’aprovació del PAM marcava un punt de partida que finalitzarà amb l’acabament del mandat i va avançar que a la propera sessió del Consell se’n faria un balanç de l’estat i els membres podrien avaluar-ne el compliment així com resoldre els dubtes.

En aquesta primera trobada, els membres del Consell es van mostrar molt receptius i alguns dels assistents van intervenir diverses vegades per fer propostes i crítiques. D’una banda, es van mostrar interessats a conèixer la possibilitat d’obrir diferents comissions de treball dins de l’òrgan, així com de reunir-se més de les dues vegades estipulades per any. L’alcalde els va dir que “si hi ha una necessitat no prevista i no hi ha cap altre òrgan de participació on debatre-la, es podrà crear, tal com es va fer en l’anterior mandat”. A més, va afegir que “el nombre de trobades que farem a l’any serà en funció de la dinàmica, i cal recordar que el que diu el reglament és que n’hi ha d’haver un mínim de dues a l’any, tot i que se’n poden fer més”.

També es va recollir la crítica del funcionament d’aquesta primera sessió de l’òrgan de participació en què la informació del Govern havia condensat la trobada. El batlle va explicar que “avui hem fet una constitució i volíem que coneguéssiu els grans temes i que tenim moltes coses per treballar”. També, que “vista l’experiència de l’anterior mandat, comencem a funcionar i avançarem en funció de les necessitats que vagin sortint”.

La trobada també va ser positiva quant a l’assistència, ja que hi van prendre part la majoria dels membres que formen el Consell de la Vila.

Pressupostos participatius

La ciutadania pot escollir la destinació de mig milió d’euros dels pressupostos municipals dels anys 2020 i 2021 (250.000 euros en cadascun dels dos exercicis). Es poden consultar tots els detalls del procés i presentar-hi propostes a través del web participa.elmasnou.cat

En trobareu més informació en aquest enllaç.

Pla d’actuació municipal (PAM)

L’actual PAM es compon de 12 objectius estratègics, que agrupen 80 compromisos que es despleguen en 266 actuacions previstes i temporitzades. És un recull dels objectius més importants que es planteja assolir l’Equip de Govern del Masnou durant el període 2019-2023, així com de les actuacions que es creuen necessàries per assolir-los.