Arriba al Masnou l'exposició "Estiueig de proximitat", dedicada a l'origen i el llegat del primer turisme

Última revisió 12-07-2022 10:39
06/07/2022

La mostra presenta un àmbit específic dedicat al municipi amb fotografies de l’Arxiu Municipal dels primers banyistes, el ball de Festa Major, les cases senyorials i les incipients urbanitzacions.

 

 

"El 1881 es van instal·lar al Masnou els primers banys de pila durant els mesos de juny, juliol i agost. Els banys de pila eren una mena de balnearis de mar amb finalitat terapèutica. Es feien en banyeres amb aigua de mar calenta, que era pujada per mitjà d’una bomba i escalfada per una caldera." Si voleu conèixer més sobre com es va adaptar el Masnou, en concret, i la resta de municipis propers a Barcelona, a l'arribada dels estiuejants, no us perdeu la mostra itinerant "Estiueig de Proximitat", que s'inaugura aquest divendres, 8 de juliol, a les 19 h a l’Espai Casinet.

L’exposició ha estat organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, el Museu d’Arenys de Mar i el Museu Municipal de Nàutica del Masnou, i es podrà veure fins al 18 de setembre. En paral·lel a l'exposició, s'han programat activitats complementàries. En concret, dues visites dinamitzades per a públic familiar, els dissabtes 9 de juliol i 23 de juliol (11 h), aquesta darrera adreçada també a col·lectius de sords signants i oralistes amb servei d’interpretació en llengua de signes. També s’ha programat el taller adreçat a públic familiar “Com sona l’estiu”, al voltant del paisatge sonor que evoca l'exposició, a càrrec del músic i artista plàstic Pol Aumedes, el diumenge 17 de juliol, a les 11 h. Per assistir-hi cal fer reserva prèvia (museu@elmasnou.cat o al telèfon 93 557 18 30).

Entendre totes les implicacions de l’estiueig

La mostra descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, amb l’objectiu final d'aconseguir una reflexió sobre el present i el futur del seu llegat patrimonial, del qual encara en són testimoni les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels.

L’exposició s’estructura en set àmbits temàtics que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i els avenços socials derivats de l’estiueig. Així, durant la visita, s’hi podran conèixer els diversos models d’estiuejants, aspectes de la geografia i transport, el paper dels balnearis, la vida social dels estiuejants, l’estiueig d’intel·lectuals i artistes, les petjades patrimonials i l’evolució de l’estiueig obrer i menestral al turisme de masses.

Un vuitè àmbit es dedica a les especificitats locals. En el cas del Masnou, la mostra presenta un àmbit específic amb fotografies de l’Arxiu Municipal dels primers banyistes, el ball de Festa Major, les cases senyorials i les incipients urbanitzacions. En concret, s’hi exposen imatges dels primers banyistes de principis del segle XX, quan s’instauren els banys directament al mar, en substitució del que es prenien als balnearis amb finalitat terapèutica. Les fotografies mostren platges plenes de banyistes en família i grups d’amics a la sorra amb les típiques casetes de bany. Les imatges de l’Arxiu Municipal del Masnou també documenten la proliferació de construccions com la Casa del Marquès (1910), els habitatges de la urbanització Califòrnia (1953) i l’Hotel Comodoro (1958), a més de moments de lleure estiuenc com el ball a l’envelat de festa major de 1917.

Vídeos accessibles

La visita a l'exposició es completa amb vuit vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil, especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives. En aquestes gravacions es presenten els continguts de la mostra en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

La mostra opta als premis de l’Associació de Museòlegs de Catalunya

L’exposició de la qual el Museu Municipal de Nàutica del Masnou és coproductor opta als premis que atorga l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) en la categoria d’exposicions temporals. Aquests guardons són de caràcter honorífic, de periodicitat biennal, instituïts amb l’objectiu de reconèixer tant les trajectòries professionals dels museòlegs de Catalunya com els aspectes més destacats i transcendentals del treball que desenvolupen els museus del país. Més informació.