Veus veïnals prenen el protagonisme al Ple de juliol

Última revisió 18-07-2025 14:23
18/07/2025

La intervenció de l’Associació de Propietaris de Jacint Verdaguer marca un Ple amb força presència ciutadana per reclamar solucions urgents per a una zona que consideren oblidada per l’Administració des de fa anys

 

Amb només uns quants punts a l'ordre del dia, el Ple del juliol, celebrat el dia 17, va tenir un marcat protagonisme ciutadà, amb diverses intervencions a l’audiència pública prèvia i també posteriorment, durant el torn obert al públic. Les demandes veïnals van posar el focus en l’urbanisme, la mobilitat i la neteja, però especialment va destacar la veu clara i organitzada de l’Associació de Propietaris Afectats de Jacint Verdaguer, que va exposar amb contundència la situació d’abandonament urbanístic que, considera,  viu la zona de l’entorn de l’antiga fàbrica de Can Xala.

Una representant de l’associació va prendre la paraula per denunciar una inacció institucional que, segons va afirmar, arrossega “més de quaranta anys de paràlisi urbanística” i deixa el barri, situat davant de l’estació de tren del Masnou i proper a la mar, “en una situació de desertització social i arquitectònica”. Amb pancartes al públic que donaven suport a la seva causa, la portaveu va posar en relleu la degradació progressiva de l’entorn: comerços tancats, edificis tapiats, ocupacions il·legals i una sensació d’inseguretat creixent.

L’associació, formada per tretze propietaris, s’ha constituït recentment amb l’objectiu de “promoure una sortida col·lectiva i dialogada” a una problemàtica que, segons va dir, ha estat ignorada pels successius governs locals. Amb un to conciliador però ferm, va reclamar a l’Ajuntament que desencalli el planejament pendent del Pla especial de reforma interior (PERI) i que actuï “amb caràcter d’urgència per dignificar un barri amb una ubicació privilegiada al litoral maresmenc”.

El regidor d’Urbanisme, Ricard Plana, va admetre la complexitat del planejament d’aquest sector. Va assegurar que es tracta de “l’àmbit urbanístic més complicat del Masnou” i va recordar que intents previs de reordenació, endegats per governs locals anteriors, havien quedat anul·lats per sentència judicial arran de denúncies presentades per veïns del mateix sector, fruit de desacords dins la mateixa comunitat veïnal. No obstant això, va remarcar que l’Ajuntament ha proposat diverses solucions “amb la mínima afectació possible” i que “probablement és el marc més favorable des del 1985”. Plana va instar els veïns a continuar dialogant per unificar criteris i arribar a un consens amb prop de la trentena de propietaris implicats.

D’altra banda, l’alcalde, Jaume Oliveras, va apuntar que canvis a curt termini, com la transformació de l’N-II que inclou una ampliació de les voreres, podrien facilitar una reordenació més favorable per als veïns. Tot i reconèixer les limitacions legals i urbanístiques heretades, va defensar la voluntat del Govern municipal de trobar “la millor solució possible per al barri i per a les persones que hi viuen”.

S’aprova la creació d’una vicesecretaria per garantir el funcionament de l’Ajuntament

Pel que fa a l’activitat plenària, un dels punts destacats de l’ordre del dia va ser l’aprovació inicial de la modificació de la plantilla municipal amb l’objectiu d’incorporar-hi una nova figura tècnica: la vicesecretaria, un lloc reservat a funcionaris d’Administració local amb habilitació de caràcter nacional. Aquesta figura, que encara haurà de ser validada per la Generalitat de Catalunya, es dotarà mitjançant concurs de mèrits i no tindrà afectació econòmica al pressupost municipal fins a l’exercici 2027.

L’alcalde, Jaume Oliveras, va justificar la iniciativa assegurant que la nova figura respon a una necessitat estructural: “la complexitat que té l’Administració és més gran cada vegada” i “un ajuntament no pot operar sense la figura del secretari”. En aquest sentit, va alertar que hi ha consistoris que han estat “sis mesos sense poder fer un Ple” per manca de titulars en aquest càrrec.

Oliveras també va voler desfer confusions: va explicar que la creació de la vicesecretaria no implicarà que les figures de secretari i vicesecretari convisquin dins l’organigrama municipal. Es tracta, més aviat, d’una fórmula per garantir que el consistori pugui seguir funcionant en absència del secretari titular, ja que l’escassetat d’aquests perfils és crítica a Catalunya. En aquest sentit, va apuntar que la manca de secretaris és una problemàtica comuna a molts ajuntaments catalans, especialment aquells amb població d’entre 20.000 i 50.000 habitants, com és el cas del Masnou. “Tenim un problema generalitzat: no hi ha prou secretaris habilitats, i això obliga a ocupar els llocs de manera interina”, va explicar. Segons va dir, catorze ajuntaments de mida similar ja han optat per la creació d’una vicesecretaria per garantir l’estabilitat de les seves estructures.

Durant el debat d’aquest punt, que finalment va ser aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern d’ERC, PSC i En Comú (11 vots) i el PP (2 vots); l’abstenció de Fem Masnou (3 vots, en absència d’una regidora), i el vot en contra de Junts (4 vots), els grups municipals van posar en relleu visions divergents sobre la necessitat, el procediment i la gestió d’aquesta nova figura tècnica.

Des del grup Junts pel Masnou, la regidora Gemma Montoya va expressar el seu desacord amb la decisió i va justificar el seu vot contrari per “com s’ha fet aquesta plaça”, i va deixar clar que “no anem en contra de les persones, sinó del procediment i del cost que implica”. D’altra banda, la portaveu del grup, Montse Real, va afegir la seva preocupació pel cost real que pot suposar aquesta nova figura per a les arques municipals.

Per part de Fem Masnou, Sergi Amat, va exposar una postura crítica i matisada. Tot i reconèixer la situació de fons, va denunciar que “el motiu real no és una punta de feina, sinó evitar quedar-se sense secretari”. Va expressar preocupació pel fet que “aquesta plaça té noms i cognoms”, la manca de transparència en el procés (“no es va entregar documentació a la Junta de Portaveus”) i el contrast amb la dificultat per crear altres figures també essencials, com mestres d’escola bressol o educadors socials. També va advertir sobre el risc de duplicitat si coincideixen secretari i vicesecretari, i pel fet que es generi una despesa innecessària.

Davant d’aquestes crítiques, l’alcalde va replicar que “no és un caprici, sinó una necessitat urgent”, i que l’expedient estava disponible el mateix dia de la Junta de Portaveus. També va subratllar que la proposta comptava amb el vistiplau de la mesa de negociació amb els sindicats. A més, va recalcar que la plaça no està assignada a ningú i que es proveirà mitjançant concurs de mèrits.

El Partit Popular, a través d’Antonio Marset, va expressar un clar suport a la mesura amb una afirmació concisa: “Sense secretari no es pot funcionar”, i va afegir que no es genera un cost addicional, ja que “deixarem de tenir el sou de secretari per tenir el de vicesecretari”.

Altres veus veïnals

La sessió també va recollir altres intervencions veïnals, com les reclamacions sobre neteja i pacificació del carrer de Sant Bru, i la petició d’un espai per a un correcà a la zona nord del barri de la Colomina.

Altres punts de l’ordre del dia

  • Aprovació inicial de la modificació de dues ordenances fiscals reguladores de taxes (12 i 24) i de l'ICIO (8). Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern d’ERC, PSC i En Comú (11 vots) i Fem Masnou (3 vots); i l’abstenció de Junts (4 vots) i el PP (2 vots).
  • Aprovació de l’actualització de tarifes per l’any 2025 del Servei d’Atenció Domiciliària SUMAR. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern d’ERC, PSC i En Comú (11 vots), Fem Masnou (3 vots) i Junts (4 vots);  i l’abstenció del PP (2 vots).

Mocions i declaracions institucionals

  • Moció presentada pel Grup Municipal del PP per a la inclusió d'una partida pressupostària per a equipament de fitness per a persones grans en el pressupost municipal de 2026. No va ser aprovada en comptar amb els vots a favor del PP (2 vots),  Fem Masnou (3 vots) i Junts (4 vots); i el vot en contra d’ERC (6 vots), PSC (4 vots) i En Comú (1 vot).
  • Declaració institucional presentada pel Grup Municipal de Junts pel Masnou per incrementar de manera estructural una plantilla fixa d’efectius policials de Mossos d’Esquadra al Maresme. No va ser aprovada en comptar amb els vots a favor de Junts (4 vots) i el PP (2 vots); les abstencions de  Fem Masnou (4 vots) i PSC (4 vots); i el vot en contra d’ERC (6 vots) i En Comú (1 vot).
  • Declaració institucional presentada pel Grup Municipal del PP sobre els fets de Torre Pacheco, Múrcia. No va ser aprovada en comptar amb el vot a favor del PP (2 vots) i el vot en contra de la resta de grups municipals.

Vídeos

Audiència prèvia del dia 17 de juliol de 2025

Ple ordinari del dia 17 de juliol de 2025