Un documental recorda el confinament durant la primera onada de la pandèmia

Última revisió 17-03-2021 10:58
15/03/2021

El documental Temps de confinament es va estrenar el 14 de març al cinema La Calàndria, coincidint amb el primer aniversari de la declaració de l’estat d’alarma i, tot seguit, el confinament total amb motiu de la pandèmia de la COVID-19. La filmació ha estat produïda per Oriol Aubets (de la productora del Masnou Gravitó TV), amb la col·laboració de l'Ajuntament, i està protagonitzada per una dotzena de masnovins i masnovines, que són la imatge dels diferents prismes de la realitat al municipi del Masnou durant el confinament.

Tal com va explicar l’alcalde, Jaume Oliveras, a l’estrena, la idea d’aquesta peça audiovisual es va començar a gestar un cop acabat el confinament total i, a l’estiu, l’Ajuntament va encarregar-ne la producció. “Això no s’ha acabat i fem aquest acte perquè crec que és important recordar tot el que ha passat durant aquest any, veure el punt en el qual ens trobem i continuar tirant endavant veient amb més optimisme aquest futur, que estic convençut que el veurem”, va dir Oliveras.

Es tracta d’un documental de trenta minuts de durada que recull testimonis sobre com diferents masnovins i masnovines van viure el confinament. Per donar una veu plural, els protagonistes (Jaume Oliveras, Anna Carreres, Joan i Francesca Ribas, Carmen Tabales i John Crayford, Ester Lecha, Lola González, Alexandre López, Antoni Giménez, María Alberca i Gerard Bosch) representen diferents perfils de veïns i veïnes del municipi, des de l’institucional, el sanitari o el de les residències de gent gran i els casals, fins al dels infants i joves, els músics o els qui formen part d’un projecte solidari.  

El documental és un gènere cinematogràfic i televisiu, realitzat amb imatges preses de la realitat, i el productor de la filmació, Oriol Aubets, va posar en relleu aquesta qüestió: la importància d’explicar la veritat. “M’agradaria que aquest documental servís perquè ens puguem mirar al mirall avui, fa un any, però també potser d’aquí a cinc o deu anys i veure i entendre el que ens va passar, que ho puguem explicar de veritat”, va argumentar.

Durant l’acte també va prendre la paraula una de les protagonistes del documental, Anna Carreres, cap d’urgències de l’Hospital Germans Trias i Pujol, que va reflexionar sobre el que va suposar per als sanitaris aquesta pandèmia. “La pandèmia ens ha fet posar al davant de tot que som vulnerables, que entre tots hem de fer possible i sostenible el sistema sanitari per salvar-lo i reforçar-lo i, finalment i com deia Darwin, que l’espècie que perdurarà no és ni la més forta ni la més intel·ligent, sinó la més capaç d’adaptar-se al sistema”, va dir. En aquest sentit, Carreres va explicar que és important “tenir present tot el que ens ha passat i adaptar-nos a una nova manera de treballar en la qual allò substancial sigui el que perduri”.

Per cloure l’acte, l’alcalde va tenir paraules de record per als masnovins i masnovines que dissortadament ens han deixat durant aquesta pandèmia. També va posar en valor la proximitat i la solidaritat entre veïns i veïnes, amb paraules d’agraïment per a tots els qui, d’una manera o altra, han estat al front. Com a repte per pal·liar totes les conseqüències d’aquesta crisi sanitària, va abordar iniciatives municipals com el Pla de reactivació social i econòmica, “per intentar ajudar al màxim a aconseguir un municipi on puguem viure amb més qualitat de vida, amb més solidaritat i amb més igualtat entre tots i totes”. El discurs de l’alcalde també va posar èmfasi en la prevenció i també va apel·lar a la responsabilitat individual per superar aquesta situació.

Vista la bona acollida de l’estrena, properament el documental es posarà a disposició de tothom al canal YouTube de l’Ajuntament.

Altres cites del cap de setmana

El cicle d’actes al voltant del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, va continuar durant aquest cap de setmana. En concret, dissabte al matí va tenir lloc el taller d’introducció a les tècniques bàsiques de gravat, a càrrec de l’artista Núria Melero. A la tarda, una sessió virtual de cinema va projectar la pel·lícula Las ventanas abiertas, sobre les pors, els desitjos i les diferències de quatre dones que no es resignen al pas del temps i lluiten per no ser invisibilitzades per raons d’edat.

D’altra banda, es van reprendre les visites a la Mina d’Aigua, amb les places exhaurides tant de la cita del diumenge, 14 de març, com de la propera, l’11 d’abril. Donada l’alta demanda i el manteniment de l’aforament limitat, entre els mesos d’abril i juliol és previst obrir un segon torn (a les 12 h) perquè les persones en llista d’espera puguin fer la visita.