Segon estudi per quantificar la concentració de gas radó als equipaments municipals

Última revisió 24-10-2024 12:24
22/10/2024

Durant tres mesos i de manera constant, es mesurarà la concentració de gas radó a disset equipaments públics ubicats en diferents zones del terme municipal. Ja s’han col·locat els 136 detectors (uns aparells senzills i petits, d’uns 5x5 cm, que no emeten cap tipus de radiació electromagnètica ni porten cap dispositiu electrònic) en diferents sales i espais d’aquests edificis. En concret, a l’Ajuntament (seu de la Casa de la Vila i seu de l’OAC), l’Arxiu Municipal, la nau de Manteniment, Els Vienesos-EMUMM, el Complex Esportiu, la seu de la Policia local, el Centre Obert Maricel, la Mina d'Aigua, el Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua, l’Espai Cívic i Veïnal d’Ocata, les escoles Rosa Sensat, Ocata i Lluís Millet, i els casals de gent gran de Can Mandri, Can Malet i Ocata. Aquesta és la segona intervenció d’aquest tipus al Masnou.

A primers d’any es van mesurar deu equipaments i dos van donar resultats superiors al nivell de referència de la mitjana anual (300 Bq/m³), fixat pel Reglament sobre protecció de la salut contra riscos derivats de l’exposició a radiacions ionitzants (RD 1029/2022). La primera sala en què es va detectar una concentració més gran de radó (512 Bq/m³) va ser el vestidor dels treballadors i treballadores del Complex Esportiu Municipal, situat en un soterrani del pavelló més antic de l’equipament. L’altra estança on es va registrar aquesta circumstància va ser a un despatx del Casal de la Gent Gran Can Mandri (414 Bq/m³).

D’una banda, al soterrani del Complex Esportiu s’hi han creat reixetes de ventilació de grans dimensions a la part superior i inferior de cadascuna de les dues portes dels vestidors. També s’ha segellat una arqueta que feia de desguàs. D’altra banda, al despatx del Casal de la Gent Gran la solució ha estat la de ventilar sovint l’espai, una mesura que se suma al sistema de renovació de l’aire amb què ja compta la sala i del qual s'ha revisat que funcioni correctament. Ara es tornarà a mesurar la concentració de gas radó en aquests equipaments, especialment a les sales on se’n va detectar la concentració més gran, per comprovar si les mesures correctores implantades han funcionat.

El radó és un gas noble, incolor, insípid i sense cap olor; per això pot passar desapercebut malgrat estar present. Es tracta d’un gas natural del sòl, que pot penetrar en el volum d’aire interior a través del terra per pressió o concentració. Tots els edificis contenen radó en concentracions habitualment baixes, no obstant això, hi ha zones geogràfiques on és més probable trobar edificis amb nivells una mica més elevats.

L’Ajuntament del Masnou ha sol·licitat aquest estudi a l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona, que l'ha encarregat a l’empresa especialitzada Tüv Nord Acpro. El primer estudi també el va dur a terme la Diputació de Barcelona a instàncies del consistori masnoví, que ha endegat aquestes actuacions en compliment de la moció que va aprovar el Ple municipal el 22 de desembre del 2022 i d'acord amb el mapa del potencial del radó a Espanya elaborat pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN, 2017) com una de les eines del Pla nacional d’actuació contra el radó. Gairebé tota la comarca del Maresme és una de les zones que el CSN ha declarat d’actuació prioritària. Són els territoris de l’Estat espanyol en què, per les seves característiques geològiques, tenen més risc de concentració de radó i és més probable trobar-hi edificis amb nivells elevats d’aquest gas.

 

 

Detector de gas radó instal·lat a una dependència municipal
Detector de gas radó instal·lat a una dependència municipal