Primeres passes del Projecte educatiu de municipi

Última revisió 25-02-2021 12:21
24/02/2021

A la sessió telemàtica del 24 de febrer del Consell Escolar municipal es van presentar, com a novetat, les primeres passes del Projecte educatiu de municipi (PEM). És un projecte que, liderat pels governs locals, busca el compromís ciutadà amb l'educació. Una educació entesa com un procés permanent d'aprenentatge, al llarg de tota la vida i que, per tant, va més enllà de l'escola. El PEM és un instrument que ajuda a definir el model de ciutat que es vol i permet planificar i endreçar les polítiques educatives del municipi, i amb la participació ciutadania, elaborar propostes i compromisos permanents, dinàmics i compartits. Així ho va explicar la regidora d’Educació, Cristina Ramos, a la sessió presidida per l’alcalde, Jaume Oliveras.

Tal com va dir Ramos, l’Ajuntament ha rebut un recurs de Diputació a l’Ajuntament per fer l’acompanyament del projecte educatiu de municipi. Ja s’ha iniciat el procés, que consta de diverses fases. Actualment s’ha constituït el grup motor en l'àmbit tècnic i s’ha enviat una proposta als centres educatius per crear el lema del PEM i iniciar el procés participatiu. La propera etapa s’encarregarà de fer la diagnosi i el mapa de recursos. Seguidament, es durà a terme la jornada de presentació, en què es crearà el grup impulsor del PEM.

Activitats perquè els i les estudiants puguin trobar el seu itinerari acadèmic

A la sessió també es va consensuar amb els centres educatius la celebració de l’(In)forma’t, que s’ha previst per als dies 16 i 17 d’abril. La proposta consisteix en un seguit d’activitats gratuïtes destinades a nois i noies que volen descobrir o conèixer en detall els estudis no obligatoris que poden cursar.

En un principi, el format serà telemàtic i, depenent de com avanci la situació de pandèmia i si ho permet el PROCICAT, es farà la fira presencial oberta a la ciutadania el divendres a la tarda i el dissabte al matí, a Ca n’Humet.

Preinscripció escolar

A la trobada també es va informar que les xerrades informatives per a famílies sobre les preinscripcions de P3 i 1r d’ESO. En trobareu més informació aquí.

També es va dir que s’ha publicat el nou decret d’admissions (Decret 11/2021, de 16 de febrer, de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya) i que s’està en espera de la publicació de la resolució sobre el procés i el calendari de preinscripcions.

Novetats educatives

Abans de finalitzar la sessió, des de l’Ajuntament es van oferir pinzellades sobre les darreres novetats relacionades amb l’educació, entre elles:

  • Des d’Igualtat es reactiva la comissió de seguiment i s’està iniciant el pla LGTBI.
  • De cara a la oferta educativa del curs vinent i pendent de publicació, es preveu que el Departament oferirà 23 places a cada línia de P3, amb reserva de dues places per a cada curs, per tal de poder cobrir-les amb les admissions al llarg del curs, de manera equitativa i abordar així, la segregació escolar al municipi.
  • S’està avançant en entorns escolars de diferents escoles, actualment amb Escolàpies i Ferrer i Guàrdia, i se seguirà treballant amb la resta d’escoles i s’inclourà també les escoles bressol.

Què és el Consell Escolar municipal?

És l'organisme de consulta i participació dels sectors interessats en la programació de l'ensenyament no universitari dins l'àmbit municipal del Masnou. És presidit per l'alcalde i la regidora d'Educació, que hi actua com a sotspresidenta. També en són membres els directors dels centres educatius, representants de les associacions de pares i mares (AMPA), i representants dels mestres i professors dels centres públics d'educació primària, de secundària i dels centres concertats, així com representants dels grups municipals del consistori.