Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione: es poden presentar candidatures fins al 15 de juliol

Última revisió 05-07-2023 15:23
04/07/2023

El certamen, també conegut com a Premi Zampa, apropa el fotoperiodisme al públic i el posa en valor mitjançant la jornada que es fa al Masnou per presentar els projectes finalistes

Ja és obert el període per presentar obres o reportatges fotogràfics al III Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione, també conegut com a Premi Zampa. La data límit per enviar-hi projectes és el 15 de juliol. Han de ser obres de fotògrafs professionals, inèdites o publicades i que narrin fets ocorreguts durant els anys 2022 i 2023 o que incloguin un mínim de tres imatges captades dins d’aquest període. Les bases del III Premi Zampa detallen tots els requisits que cal complir per participar-hi.

En només dues edicions, el Premi Zampa s’ha consolidat com una cita de referència per al fotoperiodisme de l’Estat Espanyol. Ha generat un gran entusiasme, des del primer moment, tant entre els professionals com entre el públic que valora i admira el fotoperiodisme. En total, el Premi Zampa  ha rebut més d’un centenar de reportatges gràfics de gran nivell en els dos anys de la seva existència. Tant el 2021 com el 2022 es van seleccionar 10 finalistes. Tots ells participen en l’exposició col·lectiva que es pot veure a La Calàndria en paral·lel a la jornada en què els i les professionals defensen els seus projectes i s’anuncia el guanyador, que rep un premi de 3.000 euros que atorga la Fundació La Calàndria.  

La cita d’enguany serà el 18 de novembre. De fet, un dels grans atractius del Premi Zampa és el fet que reuneix al Masnou els fotoperiodistes més prestigiosos de l’Estat Espanyol i els apropa al públic. Mentre l’autor o autora explica el rerefons de les fotografies, la gent pot mirar les imatges en gran format, projectades a la pantalla de l’històric i monumental cinema masnoví. Això permet conèixer de primera mà les històries i les vivències viscudes pels fotoperiodistes i per les persones retratades. Els reportatges narren sovint relats durs i colpidors, amb instantànies que traspassen mirades i sacsegen consciències. A vegades, provocant indignació. D’altres, encenent flames d’esperança.

El Premi Zampa és sempre una finestra oberta al món actual. Els projectes que s’hi presenten poden mostrar lluites universals en moments àlgids de crisi o d’altres que són temes locals i fins i tot costumistes, almenys en aparença. Per exemple, el projecte guanyador de l’any passat, Demotanasia, d’Adra Pallón (www.adrapallon.com ), mostra el despoblament de les zones rurals i els efectes que provoca en la vida de les poques persones que s’hi queden i que, majoritàriament, són gent gran. En canvi, la proposta guanyadora del 2021, L’altra frontera, de Marc Sanyé (@marcsanye_), documenta odissees, lluites i patiments de les persones migrants que arrisquen la vida per arribar a Europa.

El dantesc esclat de la pandèmia de la COVID-19 durant els mesos més tràgics del 2020, la guerra d’Ucraïna, la vida quotidiana d’infants transgènere, els incendis forestals, els pobles indígenes i la seva guerra en defensa del seu entorn o el retrat de vides singulars són alguns dels molts temes que han posat sobre la taula les dues edicions anteriors. Quins nous mons, vides i paisatges portarà aquest cop el Premi Zampa a la pantalla de la Calàndria?


El Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione és una iniciativa organitzada per FEM (Assocació Fotogràfica del Masnou), l'Ajuntament del Masnou i la Fundació la Calàndria. Hi col·laboren la Diputació de Barcelona, Photgraphic Social Vision, Sindicat de la Imatge UPIFC i Logística Humanitaria. Compta amb el suport de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), EGM Quality Image i Caption Magazine.

III Premi Zampa, cartell convocatòria.
III Premi Zampa, cartell convocatòria.

Enllaços