Portes obertes a diferents patis i eixides privats del Masnou

Última revisió 03-10-2022 09:14
30/09/2022

Diversos patis i eixides privats del municipi obriran al públic durant el matí del diumenge 9 d’octubre. La jornada de portes obertes, emmarcada en les Jornades Europees de Patrimoni, permetrà visitar, entre les 11 i les 14 h, tant el Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua com cinc de les eixides i safareigs privats del municipi, i també, un repartidor de mina. S’ha editat un plànol on trobareu el nom de cadascun d’aquests espais patrimonials així com la seva localització. A més, dins de cadascun hi haurà una intervenció artística que inclourà actuacions musicals, de teatre i de dansa a càrrec de diferents entitats i escoles del municipi.

Des de l’obertura al públic de la Mina d’Aigua (l’any 2013), ha anat incrementant el nombre de visites a aquest espai i ha anat creixent l’interès per aquest element patrimonial i històric del Masnou. El 2019 va obrir portes el Centre d’Interpretació de la Mina d’Aigua com a equipament turístic i patrimonial. Es troba a la plaça d’Ocata, al local on fa molts anys hi havia hagut una carnisseria i, després, una cafeteria. A dins, s’hi recrea un safareig, s’hi mostren objectes vinculats a la construcció d’aquesta xarxa subterrània per a l’abastament d’aigua i s’hi pot veure un audiovisual. Es pot visitar el segon diumenge de cada mes, juntament amb la visita guiada a la Mina d’Aigua que s’organitza de manera habitual.

Una mica d’història

A partir del segle XVIII, amb el creixement urbanístic del municipi es comencen a excavar les mines per captar i recollir l’aigua que es filtra pel subsol i canalitzar-la fins a les cases.

Una mina està formada per una deu o naixement subterrani, un conjunt de galeries amb conduccions per canalitzar l’aigua i una bassa per recollir-la. L’aigua es distribueix a les diferents cases mitjançant repartidors, soterrats o en torres, –dels quals es conserven bons exemples al municipi– en funció de les plomes que tenen en propietat. Finalment, l’aigua arriba als dipòsits, on s’acumula com a reserva, i als safareigs, que reben l’aigua sobrant.

Aquest sistema de mines va funcionar fins als anys seixanta o setanta del segle XX, moment en què se’n va fer càrrec el Servei Municipal d’Aigua. Actualment encara hi ha cases que, tot i tenir el servei municipal, utilitzen l’aigua de mina per a ús domèstic.

JEP 2022: Patrimoni sostenible

Els dies 7, 8 i 9 d’octubre se celebren arreu les Jornades Europees de Patrimoni amb activitats i experiències per descobrir el patrimoni cultural. Un gran ventall de propostes que es podran consultar, organitzades temàticament i geogràficament, a l’agenda en línia: https://patrimoni.gencat.cat/ca/jep2022.

Per a aquest 2022, sota el lema “Patrimoni sostenible”, proposat pel Consell d’Europa, les Jornades Europees de Patrimoni conviden a explorar el paper del patrimoni cultural en un futur sostenible.

 

Un dels safareigs privats que es podrà visitar.
Un dels safareigs privats que es podrà visitar.