Perejaume exposarà 'Guardar a fora' al Masnou i altres viles del Maresme

Última revisió 11-05-2021 11:05
10/05/2021

Una exposició escampada per cinc municipis: Alella, el Masnou, Mataró, Caldes d'Estrac i Sant Pol de Mar

Del 5 al 17 de juny de 2021

Cinc institucions del Maresme —l'Espai d'Art i Creació Can Manyé d'Alella, la Sala d'exposicions Espai Casinet del Masnou, el M|A|C Mataró Art Contemporani, la Fundació Palau de Caldes d'Estrac i el Museu de Pintura de Sant Pol de Mar— han impulsat de manera conjunta el nou projecte de Perejaume "Guardar a fora", en paraules de l’artista: “una exposició trencada en llocs i uns llocs articulats per a les obres que s'hi exposen”. La iniciativa, comissariada per Jaume Coscollar, visibilitzarà al Maresme del 5 al 17 de juny un intent de celebració de l’espai i la cultura.

Segons el mateix autor, amb "Guardar a fora" es planteja “dilatar aquesta comarca tan llargaruda, recórrer-la i perdre-s'hi, a partir d’un nombre d’obres disposades tot al llarg, amb una certa escala de presència i de discurs que els permeti de teixir una extensió més o menys conjunta i una mica meravellada”. I així és com es presenten les cinc propostes, una per a cada població que hi participa, en diferents formats que van des d’una exposició de dibuixos a una intervenció en un camp de conreu.

El Maresme com a camp

La mostra arrenca amb l’acte de daurar un femer en un dels horts de les Cinc Sènies de Mataró. “En el fet de daurar amb pa d’or un femer —diu Perejaume— es franquegen tot un seguit de tractes. Des del plantejament barroquíssim d’aparellar esplendor i podridura, fins al col·lapse del cicle agrari que comporta, per dauradura dels fems, la semblança entre femer i paller.” I hi afegeix: “D'altra banda, l’acció d’enjoiar un femer així també és una lloança: aquest turonet obscur prop de les cases amb conreus i bestiar m’ha fascinat sempre, tant pel que té de benfer, d’ajust i adaptació al cicle productiu, com per com exposa, ben a la vista de tothom, que l’oblit és fèrtil. Qüestions, totes dues, d’una rabiosa contemporaneïtat”.

Una altra obra específicament agrària és l’acció de Regar el mar, que s’exposa al Cinema La Calàndria del Masnou. Segons l’artista, “el fet de regar el mar amb aspersors presenta una paradoxa doble, perquè tant s’hi endevina un sobreesforç gratuït (fins i tot una dilapidació d’energia), com una exigència a conrear arreu (fins i tot a l’aigua salada) i, sobretot, una voluntat de donar més i no d’extreure tant”.

Maresme és la intervenció suberosa del tronc d’una palmera indiana, als jardins del Pla a Sant Pol. Pel que fa a les sales d’exposicions, a Can Manyé d’Alella s'hi presenten dues obres pedestres: Picarols i El mar a peu, l’una lligada al coll de Font de Cera i l’altra a la sorra del Masnou. A la Fundació Palau de Caldes s’hi exposen, conjuntament i amb cura, 26 dibuixos de sols seguits d’una projecció: Encendre el mar.

“Perejaume, malgrat li pesi, és un artista i escriptor de culte. Les seves obres i llibres han creat un cos d’imatges i d’idees que, un cop superada la seva aparença anacrònica, constitueixen una esmena a les nostres formes de vida globalitzades. La seva adhesió al localisme no té un rerefons folklòric, sinó radical. Quan el sistema de l’art sembla demanar un internacionalisme acrític, Perejaume transita aquest món des d’una perspectiva lligada a la materialitat històrica i ancestral del camp. Una descripció injusta fora considerar-lo un poeta, accepció que se li adjudica per la seva capacitat d’apropiar-se del llenguatge que sovint posa de cap per avall amb l’ajuda d’una ironia enlluernant. Millor fora considerar-lo un pagès que en algun moment fou artista.” (Carles Guerra)

Algunes obres destacades

Exposicions

  • "Deixar de fer una exposició" (MACBA, 1999)
  • "Ai Perejaume, si veies la munió d'obres que t’envolten, no en faries cap de nova!" (La Pedrera, 2011)
  • "Maniobra de Perejaume" (MNAC, 2014)

Llibres

  • La pintura i la boca (1993)
  • Obreda (2003)
  • Fonts líquides i fonts lignificades (2020)

Informació pràctica

Perejaume

Guardar a fora

Exposició trencada en llocs i llocs articulats per a les obres que s'hi exposen

Des del 5 de juny de 2021

Espais i dates:

Alella - Can Manyé (Riera Fosca, 42) | 05.06 - 25.07

Caldes d'Estrac - Fundació Palau (Riera, 54) | 05.06 - 17.10

El Masnou - El Masnou Arts Visuals (Cinema La Calàndria) | 05.06 - 17.06

Mataró - M|A|C Mataró Art Contemporani - Les Cinc Sènies (cruïlla Camí del Mig i Camí de Can Redéu) des del 04.06. Presó | 12.06

Sant Pol de Mar - Amics de les Arts - Jardins del Pla (c/ Abat Deàs, 20) | des del 05.06

Cartell de l'exposició 'Guardar a fora'
Cartell de l'exposició 'Guardar a fora'