Noves mesures per protegir els consumidors més vulnerables davant la pujada del cost de l'energia

Última revisió 11-11-2021 08:08
10/11/2021

Les persones beneficiàries poden rebre més informació a l'Oficina Municipal d'Informació de Consum del Masnou (OMIC)

Davant el desmesurat augment del preu de l'energia, el Govern d’Espanya ha aprovat el Reial decret llei 23/2021, de 26 d'octubre, amb l'objectiu de protegir els consumidors més vulnerables a través de la pujada dels descomptes dels bons social. A banda, el decret inclou noves mesures per introduir més transparència en els mercats de l'energia. Des de l'Oficina Municipal d'Informació de Consum del Masnou (OMIC) us informaran sobre aquesta nova mesura, a més d’altres temes relacionats amb consum, així com sobre la gestió i tramitació de tramitacions i denúncies.

L’OMIC és un servei municipal de l’Ajuntament del Masnou que presta una atenció directa i gratuïta per ajudar les persones usuàries a defensar els seus drets per mitjà de la informació prèvia, l’assessorament i la recepció de reclamacions en matèria de consum, i s'hi pot sol·licitar informació sobre qualsevol problemàtica respecte al consum d’un producte o servei determinat.

El Servei Municipal d’Informació de Consum del Masnou es troba ubicat al carrer de Roger de Flor 23 i cal demanar cita prèvia via telefònica al 93 557 17 77 o a través d’aquest enllaç. També podeu contactar amb l’OMIC trucant al telèfon 93 557 18 00 o per correu electrònic, a omic@elmasnou.cat.

Què implica aquesta nova mesura?

Amb la mesura actual, que serà vigent fins al març del 2022, el bo social dels consumidors vulnerables creixerà, de l'actual 25%, al 60% i, el dels consumidors vulnerables severs, del 40% i fins al 70%. Aquests descomptes a la factura elèctrica regulada (PVPC) estan destinats als consumidors amb rendes baixes o que pateixen una circumstància especial, com una pensió mínima, situació d'atur, ser família nombrosa o estar immers en situació d'expedient de regulació temporal de treball (ERTE).

De la mateixa forma, el bo tèrmic, que també reben els mateixos usuaris del bo social, duplica el seu pressupost, que arriba fins als 202,5 milions d'euros. Així, els preceptors passaran de rebre un xec per un import mínim de 35 euros a un d'un import mitjà de 90 euros, tenint en compte que la suma final dependrà del nombre de beneficiaris que hi hagi a la seva zona geogràfica.


Millorar la transparència del sector energètic

Amb aquestes noves mesures, s'estableixen noves obligacions de transparència per a les companyies del sector energètic, amb la finalitat de millorar la capacitat de supervisió dels mercats minoristes de l'electricitat i del gas.

Ara, les companyies han de comunicar les modificacions dels contractes als respectius clients amb un mes d'antelació i aquesta informació haurà d'incloure una comparativa dels preus i els costos anuals, anteriors i posteriors a la revisió. A més, pel que fa a les comercialitzadores, han de remetre a la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) informació transparent, comparable i actualitzada de les seves ofertes.

Comptador per al mesurament del consum elèctric
Imatge de fons d'arxiu