advoca per la reindustrialització en una nova trobada del cicle Cafè i Empresa

 

">

Miquel Puig defensa la necessitat de mantenir Catalunya com un país industrial

Última revisió 21-03-2025 15:01
21/03/2025

L'economista alerta sobre els perills de la dependència del turisme i advoca per la reindustrialització en una nova trobada del cicle Cafè i Empresa

 

El cicle Cafè i Empresa ha reprès la seva activitat aquest 2025 amb una ponència de l'economista Miquel Puig, que ha defensat la importància de la reindustrialització de Catalunya sota el títol “Per què hem de seguir essent un país industrial?”. L’economista, articulista i autor de diversos llibres ha tingut una trajectòria destacada en l'Administració pública com a director general d'Indústria, director de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, i secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus en l'anterior govern de la Generalitat, així com a regidor de l'Ajuntament de Barcelona i regidor d'Hisenda a l'Ajuntament de Falset. Amb una visió analítica i allunyada del discurs políticament correcte, Puig ha abordat l'estat de la indústria catalana i els reptes econòmics del país.

Durant la seva exposició, Puig ha fet un recorregut històric sobre la percepció de la indústria a Europa des dels anys vuitanta, quan es veia com un sector del passat, fins al canvi de paradigma actual, en què la reindustrialització s'ha convertit en una prioritat estratègica. Ha posat de manifest la pèrdua de posicions econòmiques de Catalunya respecte a Espanya i Europa, i ha destacat que el PIB per càpita del territori ha crescut per sota de la mitjana espanyola en les últimes dècades. “Catalunya està perdent posicions respecte a Espanya, que està perdent posicions respecte a Europa, que està perdent posicions respecte als Estats Units i la Xina”, ha alertat.

Comparant Catalunya amb el País Basc i les Illes Balears, Puig ha assenyalat com el model econòmic basc, fortament industrialitzat, ha generat més bons resultats en termes de productivitat i renda per càpita en comparació amb el model turístic de Balears. “El segle XXI ha demostrat que el que funciona és la indústria, mentre que el turisme, malgrat el seu creixement, ha generat salaris baixos i problemes d'habitatge”, ha afirmat. Segons Puig, l'aposta pel turisme de masses ha tingut conseqüències negatives, com la precarització laboral i una crisi d'habitatge que afecta especialment Barcelona i altres zones turístiques. “Vivim del turisme, però el turisme no ens deixa viure”, ha recordat, citant una pancarta d’una manifestació recent a Mallorca. En aquest sentit, l’economista ha incidit en el fet que el model turístic basat en el sol i la platja, especialment a Barcelona, ha creat problemes greus, com el de l'habitatge, i ha explicat que el creixement desmesurat del turisme ha desbordat les infraestructures habitacionals de la ciutat. Puig ha subratllat que, per sostenir aquest sector econòmic en auge, es necessita un flux massiu d'immigrants, ja que la població de Catalunya no ha crescut prou per cobrir la demanda de mà d'obra. Això ha conduït a un creixement poblacional accelerat —de 6 milions de persones l’any 2000 a 8 milions l’any 2024—, que no pot ser satisfet amb l'oferta d'habitatge disponible, ja que l’habitatge creix a un ritme molt més lent que la població. Segons aquest expert, el debat sobre la regulació dels lloguers o els grans tenidors és secundari, ja que el veritable problema és la capacitat limitada per crear habitatge a la velocitat necessària per a aquesta població creixent.

Miquel Puig també ha fet èmfasi en la importància de la innovació i el coneixement per al futur industrial de Catalunya. Ha destacat que el territori ha millorat la seva posició en termes d'innovació dins d'Europa i ha defensat que “només els països amb una base industrial poden reindustrialitzar-se amb èxit”. A més, ha subratllat que Catalunya, malgrat les dificultats, encara té un teixit industrial sòlid i exportador: “Som una de les economies més exportadores d'Europa, i això ens dona una oportunitat única per tornar a situar la indústria com a motor de progrés.” En aquest sentit, Puig ha donat una dada significativa: “És veritat que una cosa tendeix a la baixa i l'altra a pujar, però, encara ara, a Catalunya, hi ha bastanta més gent treballant a les fàbriques que al turisme”.

El col·loqui posterior a la ponència ha generat un debat intens entre els assistents, que han plantejat preguntes sobre el sector tecnològic, la col·laboració empresarial i l'impacte de la geopolítica en la indústria catalana, entre d’altres. Un dels participants ha qüestionat si Catalunya és un país tecnològic més que industrial. Puig ha respost amb contundència: “Som un país industrial. No som un país tecnològic, encara que hem fet avenços. Però és essencial entendre que la innovació és el camí per a la industrialització del futur.” En aquest sentit, Puig també ha considerat fonamental tant retenir com atraure el talent, dos aspectes clau per a l'èxit de la transformació i modernització de l'economia industrial del territori català.

L'acte, celebrat aquest matí del 21 de març al restaurant del Club Nàutic del Masnou, ha comptat amb la presència de l'alcalde Jaume Oliveras, i la tinenta d'alcalde primera i regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Maria Llarás, que han fet la presentació inicial i la cloenda de la jornada.