Les propostes guanyadores dels pressupostos participatius ja s'estan executant

Última revisió 16-09-2021 08:43
15/09/2021

L'Ajuntament del Masnou segueix treballant per culminar les accions dels dos projectes més votats.

Des del consistori s’estan realitzant les accions incloses en les propostes que van obtenir més votació en el procés de pressupostos participatius 2021-2022. En concret, es destinarà un total de 500.000 euros (250.000 per cadascuna) per executar-les.

El projecte guanyador, l’enllumenat des del passeig Marítim fins al terme municipal de Premià de Mar, consta de la instal·lació de nous punts de llums a través d’unes 90 lluminàries que utilitzaran balises d'alimentació fotovoltaica. S’espera que estigui finalitzat a la primavera del 2022.

L’Ajuntament està en espera de l'obtenció dels permisos per part dels serveis de Costes de la Generalitat i d'ADIF (Administrador d'Infraestructures Ferroviàries), ja que, en ser un terreny d'ús públic, no en té les competències ni la concessió. Per aquest motiu, va encarregar la redacció del projecte a l'empresa Fabregat & Fabregat, arquitectes. Un cop els obtingui, s'haurà de realitzar la licitació de la instal·lació de l'enllumenat.

Paral·lelament, l’Ajuntament ja ha començat les accions del segon projecte més votat, que consisteix en dotze intervencions de millora de l'enllumenat públic per tal d'adequar-lo amb criteris de sostenibilitat i estalvi energètic. Per tal de realitzar-lo, s'han adquirit nous quadres elèctrics i noves lluminàries de led, que substituiran els actuals i dotaran aquestes zones d'una il·luminació més eficient i sostenible.

Les actuacions d'aquesta proposta van començar a principis de juliol i, fins avui, ja s'hi han instal·lat 103 dels 728 punts de llum, en els quals també s'han realitzat reparacions de cablejat i quadres si ho han necessitat.

Amb previsió de finalitzar a finals d'any, els carrers on ja s'han fet les intervencions són: c/ de Rafael Casanovas, c/ del Doctor Jaume Curell, c/ de Sant Pere, c/ de Sant Francesc d'Assís, c/ de la Mare de Déu del Carme, c/ de Roger de Flor, c/ de Tomàs Vives (un tram), c/ de Sant Rafael i c/de l'Esperança. També s'han fet als carrers d'Isaac Albéniz, d'Amadeu Vives, de Frederic Mompou, d'Eduard Toldrà i de Felip Pedrell, tots del sector dels músics.


Els pressupostos participatius

En els pressupostos participatius dels anys 2020-2021, l'Ajuntament del Masnou va rebre un total de 375 propostes emeses per la ciutadania. Després d'una validació tècnica, 69 propostes es van portar a la jornada de priorització, celebrada el 22 de setembre del 2020 i en què 29 dels participants inscrits van escollir-ne 15 per a la fase final.

Els finalistes es van sotmetre a votació popular, a la qual van participar 2.499 persones, que podien escollir entre una i tres propostes, i es van emetre 7.551 vots. Les dues propostes finalistes s'estan executant amb un pressupost total de 500.000 euros, provinents dels pressupostos municipals dels anys 2020 i 2021.

Durant el termini de votació, el projecte guanyador va obtenir 1295 vots i, el subcampió, 902. Ara, les propostes s'estan treballant segons els projectes presentats i l'Ajuntament ja prepara l'edició dels propers dos anys, 2022-2023.