La reunió d’aquest òrgan de participació ciutadana també va anunciar que l’any vinent es commemorarà el bicentenari del Masnou
L’Equip de Govern va presentar ahir les línies mestres del pressupost municipal del 2025 a la reunió ordinària del Consell de la Vila, el màxim òrgan de participació ciutadana del municipi. Tanmateix, cal tenir present que els comptes s’han d’aprovar al Ple municipal (previsiblement, a la sessió de novembre) i, per tant, podran ser modificats. A grans trets, les prioritats que han guiat la confecció dels comptes, segons l’Equip de Govern, són el bon funcionament dels serveis municipals, garantir les dotacions destinades al benestar de la ciutadania i “mantenir un nivell d’inversió prudent però constant”.
La presentació d’ahir va detallar que els pressupostos equilibren la previsió d’ingressos i despeses de l’Ajuntament en 33.257.400 euros, una quantitat que creix un 6,64% respecte al 2024. Quant a les despeses, un dels increments més significatius serà el de l’actualització de costos de contractes rellevants, com el de la neteja de l’espai públic i la recollida de residus i el de la neteja d’equipaments municipals i escoles. A l’altre platet de la balança, el dels ingressos, els majors increments provindran dels capítols dels impostos indirectes i de les taxes, preus públics i altres ingressos. En canvi, els comptes recullen un descens molt pronunciat de les transferències de capital (subvencions provinents d’altres administracions), si bé es va matisar que s’ha optat per ser prudent i incloure-hi tan sols aquelles de les quals es té “una certesa raonable” que es transferiran sens perjudici que la quantitat real que s’acabi ingressant sigui superior.
La sessió d’ahir del Consell de la Vila també va servir per anunciar que l’Ajuntament ja ha començat a preparar la commemoració del bicentenari del municipi, que es complirà el 28 d’octubre, data en què farà dos-cents anys que el Masnou es va independitzar definitivament de Teià. Es va avançar que s’està treballant en un programa d’actes que recordaran els orígens del municipi i la seva evolució, amb l’objectiu que la ciutadania en sigui la protagonista i apel·lar tothom qui hagi nascut, viscut o se senti part del Masnou.
D’altra banda, s'hi van presentar els resultats de la votació final dels pressupostos participatius 2024-2025. A més de citar les tres propostes guanyadores, es van esmentar les possibles causes de la davallada en la participació respecte a l’edició anterior, de gairebé 9 punts (va passar del 13,14% al 4,57% del cens). Una de les explicacions pot haver estat el canvi de web per votar i el fet que el nou requerís registrar-s’hi. També es va apuntar el possible desencís que podria haver provocat el fet que alguns dels projectes guanyadors d’anys anteriors encara no s’hagin executat, com ara la il·luminació del tram del passeig Marítim més proper a Montgat. En aquest cas, gran part del retard ve donat per la complexitat dels permisos que cal obtenir d’altres administracions i organismes per actuar a primera línia de mar. Es repeteix, per tant, el llarg procés que es va haver de seguir per il·luminar el tram oposat del passeig Marítim, el més proper a Premià de Mar, on ja fa temps que els fanals funcionen correctament.
Un altre dels punts de l’ordre del dia estava dedicat a l’estat d’execució del Pla d’acció municipal 2023-2027, el document que recull els objectius de l’Equip de Govern per al mandat i les accions que ha previst per assolir-los. En resum, es van admetre endarreriments en relació amb el pla de treball, si bé també s’espera que, d’aquí al 2027, s’acabin complint els objectius previstos. Finalment, en el torn de paraula, es va preguntar pel nou Pla de mobilitat que s’ha d’elaborar. El Govern va respondre que s’està en espera de la concessió d’una subvenció que s’ha demanat a la Diputació de Barcelona per fer-lo i que es crearà una comissió específica per treballar-lo. També es va preguntar per les obres del parc del Mil·lenari, que s’han reprès després d’haver estat gairebé dos anys aturades per unes troballes arqueològiques.
A la sessió d’ahir hi van assistir 25 membres del Consell de la Vila. En formen part representants d’associacions veïnals i d’altres entitats, així com ciutadans i ciutadanes a títol individual i de diferents franges d’edat, escollides per sorteig públic. També hi participen càrrecs electes i persones delegades d’altres òrgans de participació local. El Consell de la Vila convoca dues sessions ordinàries públiques a l’any, si bé poden convocar-se’n d’extraordinàries.