L'Ajuntament inicia les actuacions d'esporga de l'arbrat

Última revisió 22-11-2021 08:45
19/11/2021

Enguany s'esporgaran 3.500 arbres entre els mesos de novembre de 2021 i març de 2022

 

Dilluns 22 de novembre s'inicien els treballs d'esporga de l'arbrat dels carrers, parcs i jardins del municipi. Amb la campanya d'enguany, que es preveu que duri fins al març, s'esporgaran més de 3.500 exemplars dels quasi 10.000 que té tot el municipi (o que són de titularitat municipal).

L'Ajuntament demana la col·laboració veïnal a l'hora de respectar els senyals de no aparcar que es posen amb antelació als carrers per facilitar la feina als podadors. També es demana la col·laboració de la ciutadania per reduir les possibles molèsties derivades dels talls de carrer i altres maniobres necessàries que es puguin generar durant aquest període.

Podeu consultar el llistat dels carrers en què es faran tasques d'esporga dels arbres. Aquesta programació pot variar en funció de diversos factors, com les necessitats del servei o per raons meteorològiques.

 

La importància de l'arbrat municipal

S'ha de tenir en compte la importància de l'arbrat municipal, ja que és l'element que protegeix els nostres pobles i ciutats, fixant partícules de CO2, combatent l'efecte illa de calor, creant microclimes agradables, reduint el soroll ambiental, reduint la velocitat del vent, creant riquesa ecològica i d'altres beneficis que redueixen l'impacte ambiental dels pobles.

Per aquest motiu, cada any s'intenta endarrerir la poda i aquesta bé definida segons l'arribada del fred, ja que fins que els arbres no han perdut la fulla per si mateixos encara hi conserven gran part de la glucosa (sucres). Si s'esporga abans de la caiguda de les fulles, no es dona temps als arbres per emmagatzemar les reserves d'energia a les seves arrels, energia que necessiten per poder tornar a brotar a la primavera amb vigor i alhora tenir recursos per fer front a malures.

Pel que fa a la tècnica emprada de poda, any rere any es van incloent podes menys severes amb molts bons resultats i millora de la salut del nostre verd urbà. Tanmateix, cada carrer té una singularitat i una disposició dels arbres diferent, fins i tot amb diverses espècies. Per tant, no sempre s'aplica la mateixa poda a arbres d'una mateixa espècie, ja que també bé determinada pels conflictes que els arbres poden tenir, per exemple, amb façanes, vianants o trànsit rodat.