El municipi cedeix els terrenys, l’INCASÒL construirà les promocions i l’Agència de l’Habitatge adjudicarà i gestionarà els pisos
L’Ajuntament del Masnou, l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) han signat aquest matí un conveni de col·laboració per a la construcció de 77 unitats habitacionals (allotjaments i habitatges) amb protecció oficial, de lloguer assequible. Els construirà L’INCASÒL, invertint-hi 9,73 milions d’euros, en tres parcel·les que cedirà l’Ajuntament al carrer de Pau Casals i entre els carrers d’Almeria, del Berguedà i de la Pollacra Goleta Constança. L’AHC els adjudicarà un cop construïts, i reservarà almenys el 25% dels pisos per a joves menors de 35 anys.
Així figura en el conveni de col·laboració que han signat aquest matí l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras; el secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana de la Generalitat de Catalunya, Víctor Puga, i el director de l’Agència Catalana de l’Habitatge, Miquel Bagudanch. Després de signar l’acord, tots ells han mantingut una reunió de treball, en la qual també han participat Jordi Salvat, director d’habitatge i edificació de l’INCASÒL, els regidors Ricard Plana (Urbanisme) i Artur Gual (Habitatge), i personal tècnic. A l’acte de signatura també hi han assistit les regidores Maria Llarás i Sílvia Folch.
L’alcalde, Jaume Oliveras, ha subratllat la importància de la col·laboració entre administracions per tirar endavant projectes com aquests, i ha recordat les dues promocions d’habitatges protegits més recents que s’han fet al Masnou, amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. “No podem parar de generar habitatge protegit”, ha assegurat l’acalde referint-se també al paper dels ajuntaments en la mobilització de sòl per destinar-lo a aquesta finalitat. Seguint aquest fil, també ha assenyalat l’ús de la regulació urbanística per incentivar que els promotors privats incloguin habitatges protegits a les noves construccions.
Al seu torn, Víctor Puga ha lloat “el treball conjunt” fet amb l’Ajuntament del Masnou per tal d’afrontar el problema de l’accés a l’habitatge, i ha destacat “l’acte de generositat” que ha suposat la cessió del sòl per part del consistori masnoví, gest que ha posat com a exemple de bona col·laboració entre administracions per tal d’assolir l’objectiu de crear 50 mil habitatges protegits a Catalunya els propers anys. Finalment, Miquel Bagudanch ha reiterat el paper que tenen l’Agència de l’Habitatge i la Generalitat de Catalunya en la creació d’habitatges protegits i per donar suport als municipis que en necessitin.
El conveni signat preveu fer promocions de lloguer en tres parcel·les. La primera se situa al carrer de Pau Casals, núm. 27, i s’adjudicarà a INCASÒL en règim de concessió administrativa perquè hi construeixi 27 allotjaments en sòl d’equipament dotacional. Aquesta és una modalitat d’habitatge públic de lloguer que sovint té espais comunitaris compartits i que es destina a satisfer necessitats temporals d’habitatge de col·lectius específics en risc d’exclusió residencial.
La segona parcel·la se situa entre els carrers d’Almeria, del Berguedà i de la Pollacra Goleta Constança, està qualificada ja com a protecció oficial i l’Ajuntament constituirà un dret de superfície de 75 anys a favor de l’INCASÒL. La tercera parcel·la es troba entre els carrers d’Almeria, del Berguedà i la parcel·la anterior. Aquesta parcel·la de sòl d’equipament no té ni l’ús ni l’edificabilitat definits, per la qual cosa caldrà la tramitació urbanística corresponent que permeti l’ús d’allotjament dotacional i defineixi la volumetria de l’edificació i l’edificabilitat de la parcel·la.
Un cop aprovada, s’adjudicarà a l’INCASÒL com a concessió administrativa. Sumant les parcel·les dos i tres, es construiran 50 habitatges, tant dotacionals com de protecció oficial en règim de lloguer.
Un cop construïts, l’AHC i l’Ajuntament col·laboraran en la definició dels criteris d’adjudicació dels habitatges. En tot cas, es preveurà la reserva mínima del 25% del total per a joves menors de 35 anys i l’antiguitat mínima d’empadronament al municipi que s’exigirà per optar-hi serà de tres anys.